Kungliga Operan operasäsongen 2020-21

Kungliga Operan operasäsongen 2020-21 Kunglioga Operans säsong 20/21. På bilden: Johanna Rudström Foto: Thomas Klementsson

Nu har Kungliga Operan presenterat programmet för spelåret 2020-21. Trots ovissheten kring samhällssituationen kommer verksamheten, på ett eller annat sätt, att genomföra föreställningar. Inte minst med hjälp av den nyligen lanserade digitala scenen Operan Play.

Eftersom vi omöjligt kan veta hur hösten kommer att se ut, arbetar vi med tre, fyra olika scenarier för varje föreställning. Vi gör verkligen allt vi kan för att, även i höst, kunna erbjuda svenska folket konst i världsklass säger vd och operachef Birgitta Svendén.

Kungliga Operans säsong 2020–21

Nytt för säsongen 2020-2021 är att repertoaren innehåller flera samtida operor och dansverk med premiär på stora scenen. Exempel på detta är Rufus Wainwrights Prima Donna som startar hösten och Operans beställningsverk Löftet med urpremiär på Förintelsens minnesdag och slutligen det svenska nyskrivna familjeäventyret Snödrottningen lagom till jul. Det blir urpremiär på moderna dansverket Riptide som koreografen Hlín Hjalmarsdóttir skapar direkt för Kungliga Baletten med nykomponerad musik av Perro del Mar och vidare tar avantgardet plats på scenen i form av två verk från skilda 1900-talsepoker – Les Ballets Suédois hyllar det svenska kompaniet som skapades för 100 år sedan och i Unga på Operans uppsättning av Klaus Nomi porträtteras den tyske kontratenoren, synthpoparen och stilikonen.

Samtida operor och Wagner-final

Höstens första operapremiär är Prima Donna av singer-songwritern, indie-ikonen och operaälskaren Rufus Wainwright och med hovsångerskan Elin Rombo i titelrollen.  Wainwrights hyllning till operakonsten är en Maria Callas-inspirerad berättelse om den självförbrännande divan och vårt omättliga behov av att hylla och håna henne.

Rufus Wainwrights Prima Donna är årets första premiär och jag ser verkligen fram emot den. Just nu utgår vi från att den kommer att kunna genomföras som planerat, men jag och Rufus har en pågående dialog om hur vi löser det om restriktionerna håller i sig. Ett alternativ är att sända Prima Donna via Operan Play – vår digitala kanal som lanserades bara ett par veckor före coronavirusets utbrott, berättar Birgitta Svendén.

Sextiosex år efter befrielsen av Auschwitz och på Förintelsens minnesdag den 27 januari blir det urpremiär för Löftet. Dramatikern Susanne Marko har skrivit ett libretto som är inspirerat av hennes egen familjehistoria. Verket är skapat för Kungliga Operan i ett samarbete med tonsättaren Mats Larsson Gothe. För regin står Stefan Larsson som främst är verksam på Dramaten och som dessförinnan regisserat Medea med urpremiären på Operan. Uppsättningen har ett hållbarhetsperspektiv med både dekor och kostymer av återvunnet material.

Vi vill berätta historier ur verkligheten och det gör vi med Löftet. Vad händer när människor slits från varandra för att tvingas till olika fasansfulla platser? Verket handlar om att försöka återfinna sin partner och att just det är ett sätt att försöka överleva. Det är en stark berättelse som är relevant för oss idag, säger vd och operachef Birgitta Svendén.

Snödrottningen är en nyskriven familjeopera för barn från 5 år av den svenske tonsättaren Benjamin Staern efter H.C. Andersens saga. Operan blev en stor framgång när den hade urpremiär på Malmö Opera 2016; »fullkomligt lysande« skrev Expressen om verket. Nu får föreställningen, som regisseras av Elisabet Linton, efterlängtad Stockholmspremiär.

Säsongens sista operapremiär blir Richard Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Här får dirigenten Alan Gilbert göra sin första operauppsättning som musikchef. Sångarlaget toppas av John Lundgren, Daniel Johansson och Christina Nilsson – en uppsättning med enbart svenska solister. Mästersångarna i Nürnberg skiljer sig från Wagners andra operor, dels för att det är en komedi, dels för att den skildrar vanliga människor till skillnad från gudar och andra mytologiska gestalter.

Premiärer och nypremiärer – hösten 2020 och våren 2021

Säsongen 2020 – 21 bjuder på nya premiärer nämligen Rufus Wainright första opera, Primadonna, Benjamin Staerns Snödrottningen som hade premiär på Malmö Opera och Mats Gothe Larssons Löftet. Det blir nypremiärer på Richard Wagners Mästersångarna i Nurnberg, Richard Strauss Salome och Giacomo Puccinis Tosca.

Kungliga Operan operasäsongen 2020-2021

FöreställningarDatumKompositör
Konsert Gustav Adolfs torg i samarbete med Kulturfestivalen 15.8 kl 2015 augusti kl 20
Verdis Aida öppnar säsongen 2020-2117 augusti och ges också 20.23.26 samt 8 och 9 septemberGiuseppe Verdi
Rigoletto27.8,1,3,15,21,28.9,6,8,10,12 och 15 oktober 2020Giuseppe Verdi
PREMIÄRSAMTAL inför Primadonna26 september i Guldfoajén kl 18
Primadonna opera av Rufus Wainwright PREMIÄR: 26 september spelas t o m 14 november 2020Rufus Wainwright
Carmen opera av Georges Bizet9 oktober spelas t o m 1 december 2020Georges Bizet
Unga på Operan – Klaus Nomi på Rotundan PREMIÄR: 17 november spelas t o m 19 november 2020
Snödrottningen opera av Benjamin StaernPREMIÄR: 19 november spelas t o m 24 februari 2021Benjamin Staern
Tosca opera av Giacomo PucciniNYPREMIÄR: 13 december ges t o m 13  februari 2021Giacomo Puccini
Löftet  opera av Mats Gothe LarssonURPREMIÄR: 27 januari  spelas t o m 8 mars 2021Mats Gothe Larsson
Salome – opera av Richard StraussNYPREMIÄR: 6 februari spelas t o m 27 februari 2021Richard Strauss
La Traviata – opera av Giuseppe Verdi26.2 2021 spelas t o m 10 juniGiuseppe Verdi
Mästersångarna i Nûrnberg – opera Richard WagnerPREMIÄR: 27 mars spelas t o m 22 maj 2021Richard Wagner
Barberaren i Sevilla – opera av Gioacchino RossiniNYPREMIÄR: 26 april ges t o m 7 juni 2021Gioacchino Rossini

I övrigt

Det blir kammarkonserter och premiärsamtal i Guldfoajén, lunchkonserter och guidade visningar.

Läs mer