Kungliga Operan operasäsongen 2020-21

Kungliga Operan operasäsongen 2020-21 Kunglioga Operans säsong 20/21. På bilden: Johanna Rudström Foto: Thomas Klementsson

Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI och den 10 oktober Rufus Wainwrights opera Prima Donna. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären Les Ballets Suédois skjuts framåt i tiden och att balettprogrammet Carmen/Suite en Blanc ställs in.

Kungliga Operan operasäsongen 2020-21

Vår verksamhet bygger i hög grad på flexibilitet och just nu gör vi allt vi kan för att återigen få möta publiken live och ge våra artister och medarbetare möjlighet att göra det dom är bäst på med hjälp av corona-anpassade produktioner, säger VD och operachefen Birgitta Svendén.


Efter urpremiären av Ekmans dansverk SHIFT | CACTI inleds operasäsongen med repriserna av Verdis Rigoletto och Bizets Carmen.Sedan tidigare har ett omfattande arbete lagts ned på att skapa en säker arbetsmiljö för artister och medarbetare så att repetitioner och föreställningar genomförs på ett tryggt sätt.

Regissören Sofia Jupither har omarbetat Rigoletto så att avstånd mellan medverkande och orkester kan säkras upp. Till exempel har de 16 koristerna säkrat två meter mellan sig, i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer för körsång, och i orkesterdiket sitter max 30 musiker. Och Carmen kommer regissören Johanna Garpe att göra i en halv-scenisk version. Minst två publikrader är blockerade längst fram på parkett.

»Det är både kittlande och utmanande att behöva anpassa en redan färdig föreställning till nya omständigheter«, säger Sofia Jupither om Rigoletto och fortsätter: »Även om det krävs stora ingrepp i den sceniska berättelsen finns alla förutsättningar för att skapa en stor, maffig och fullödig upplevelse.«

Även Rufus Wainwright har sedan en tid arbetat med att skriva om Prima Donna för en lite mindre orkester på coronasäkert avstånd, och han tror att det kommer att fungera väldigt bra.

»Prima Donna är ju en intim opera som nog kan bli ännu mer effektiv i detta lite mindre format. Jag är väldigt förväntansfull och hoppas att jag kan komma till premiären«, säger Rufus Wainwright i en intervju i QX.

Som tidigare planerat har Unga på Operans uppsättning Klaus Nomi urpremiär den 17 oktober i Rotundan. I Sunil Munshis uppsättning möter publiken ett monologbaserat verk där text, musik, sång och starkt visuellt sceniskt uttryck utgör en drabbande föreställning som blivit brutalt aktuell genom den pågående pandemin.

Bakgrunden till att säsongsstarten skjuts upp är att coronapandemin har medfört att tidplanen för byte av Operans scenmaskineri försenats – ett arbete som har pågått i tre år och nu senast under våren och sommaren.

Under tiden som Operahuset har varit stängt för besök har Kungliga Operan varit tillgänglig dygnet runt via den digitala kanalen Operan Play, som återupptar sina sändningar i höst. I väntan på att kulturdepartementet ger nya besked kring folksamlingar vid event gäller restriktionerna med 50 personer i publiken i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Åtgärder för att besökarna ska känna sig trygga och säkert omhändertagna när de kommer till höstens föreställningar har pågått sedan i maj. Det innebär att vartannat säte bredvid samt säten direkt framför och bakom en bokad plats är blockerade. Operahuset har insläpp och utsläpp från tre olika håll vilket medför att avstånd mellan de olika sällskapen kan upprätthållas.

»Vi har längtat efter att få möta publiken igen och är extra stolta över att kunna presentera uppsättningar som har omarbetats på grund av pandemin«, säger Birgitta Svendén..

Under de närmaste dagarna kommer alla biljettinnehavare, som berörs av förändringarna, att kontaktas av Operans biljettkontor.

Nu har Kungliga Operan presenterat programmet för spelåret 2020-21. Trots ovissheten kring samhällssituationen kommer verksamheten, på ett eller annat sätt, att genomföra föreställningar. Inte minst med hjälp av den nyligen lanserade digitala scenen Operan Play.

Eftersom vi omöjligt kan veta hur hösten kommer att se ut, arbetar vi med tre, fyra olika scenarier för varje föreställning. Vi gör verkligen allt vi kan för att, även i höst, kunna erbjuda svenska folket konst i världsklass säger vd och operachef Birgitta Svendén.

Kungliga Operans säsong 2020–21 kompletteras när nya datum är klara

Nytt för säsongen 2020-2021 är att repertoaren innehåller flera samtida operor och dansverk med premiär på stora scenen. Exempel på detta är Rufus Wainwrights Prima Donna som startar hösten och Operans beställningsverk Löftet med urpremiär på Förintelsens minnesdag och slutligen det svenska nyskrivna familjeäventyret Snödrottningen lagom till jul. Det blir urpremiär på moderna dansverket Riptide som koreografen Hlín Hjalmarsdóttir skapar direkt för Kungliga Baletten med nykomponerad musik av Perro del Mar och vidare tar avantgardet plats på scenen i form av två verk från skilda 1900-talsepoker – Les Ballets Suédois hyllar det svenska kompaniet som skapades för 100 år sedan och i Unga på Operans uppsättning av Klaus Nomi porträtteras den tyske kontratenoren, synthpoparen och stilikonen.

Samtida operor och Wagner-final

Höstens första operapremiär är Prima Donna av singer-songwritern, indie-ikonen och operaälskaren Rufus Wainwright och med hovsångerskan Elin Rombo i titelrollen.  Wainwrights hyllning till operakonsten är en Maria Callas-inspirerad berättelse om den självförbrännande divan och vårt omättliga behov av att hylla och håna henne.

Rufus Wainwrights Prima Donna är årets första premiär och jag ser verkligen fram emot den. Just nu utgår vi från att den kommer att kunna genomföras som planerat, men jag och Rufus har en pågående dialog om hur vi löser det om restriktionerna håller i sig. Ett alternativ är att sända Prima Donna via Operan Play – vår digitala kanal som lanserades bara ett par veckor före coronavirusets utbrott, berättar Birgitta Svendén.

Sextiosex år efter befrielsen av Auschwitz och på Förintelsens minnesdag den 27 januari blir det urpremiär för Löftet. Dramatikern Susanne Marko har skrivit ett libretto som är inspirerat av hennes egen familjehistoria. Verket är skapat för Kungliga Operan i ett samarbete med tonsättaren Mats Larsson Gothe. För regin står Stefan Larsson som främst är verksam på Dramaten och som dessförinnan regisserat Medea med urpremiären på Operan. Uppsättningen har ett hållbarhetsperspektiv med både dekor och kostymer av återvunnet material.

Vi vill berätta historier ur verkligheten och det gör vi med Löftet. Vad händer när människor slits från varandra för att tvingas till olika fasansfulla platser? Verket handlar om att försöka återfinna sin partner och att just det är ett sätt att försöka överleva. Det är en stark berättelse som är relevant för oss idag, säger vd och operachef Birgitta Svendén.

Snödrottningen är en nyskriven familjeopera för barn från 5 år av den svenske tonsättaren Benjamin Staern efter H.C. Andersens saga. Operan blev en stor framgång när den hade urpremiär på Malmö Opera 2016; »fullkomligt lysande« skrev Expressen om verket. Nu får föreställningen, som regisseras av Elisabet Linton, efterlängtad Stockholmspremiär.

Säsongens sista operapremiär blir Richard Wagners  Mästersångarna i Nürnberg. Här får dirigenten Alan Gilbert göra sin första operauppsättning som musikchef. Sångarlaget toppas av John Lundgren, Daniel Johansson och Christina Nilsson – en uppsättning med enbart svenska solister. Mästersångarna i Nürnberg skiljer sig från Wagners andra operor, dels för att det är en komedi, dels för att den skildrar vanliga människor till skillnad från gudar och andra mytologiska gestalter.

Premiärer och nypremiärer – hösten 2020 och våren 2021

Säsongen 2020 – 21 bjuder på nya premiärer nämligen Rufus Wainright första opera, Primadonna, Benjamin Staerns Snödrottningen som hade premiär på Malmö Opera och Mats Gothe Larssons Löftet. Det blir nypremiärer på Richard Wagners Mästersångarna i Nürnberg, Richard Strauss Salome och Giacomo Puccinis Tosca.

Kungliga Operan operasäsongen 2020-2021

Föreställningar Datum Kompositör
 Primadonna opera av Rufus Wainwright PREMIÄR: 10 oktober spelas t o m 14 november 2020 Rufus Wainwright
Rigoletto opera av Giuseppe Verdi 12, 15,20,22 och 27 oktober Giuseppe Verdi
Carmen opera av Georges Bizet 26, 31.10, 4,13,16,24, november och 1.12 Georges Bizet
Unga på Operan – Klaus Nomi på Rotundan PREMIÄR: 17 oktober spelas t o m 19 november 2020 Gustav Mahler, Klaus Nomi, Henry Purcell, Camille Saint-Saëns med flera

Ny musik av Jonas Redig

Snödrottningen opera av Benjamin Staern PREMIÄR: 19 november spelas t o m 24 februari 2021 Benjamin Staern
Tosca opera av Giacomo Puccini NYPREMIÄR: 13 december ges t o m 13  februari 2021 Giacomo Puccini
Löftet  opera av Mats Gothe Larsson URPREMIÄR: 27 januari spelas t o m 8 mars 2021 Mats Gothe Larsson
Salome – opera av Richard Strauss NYPREMIÄR: 6 februari spelas t o m 27 februari 2021 Richard Strauss
La Traviata – opera av Giuseppe Verdi 26.2 2021 spelas t o m 10 juni Giuseppe Verdi
Mästersångarna i Nûrnberg – opera Richard Wagner PREMIÄR: 27 mars spelas t o m 22 maj 2021 Richard Wagner
Barberaren i Sevilla – opera av Gioacchino Rossini NYPREMIÄR: 26 april ges t o m 7 juni 2021 Gioacchino Rossini

I övrigt

Det blir kammarkonserter och premiärsamtal i Guldfoajén, lunchkonserter och guidade visningar.

Läs mer