Kungliga Operan ställer in resten av 2020

Kungliga Operan ställer in resten av 2020 Foto:Markus Gårder

Bakgrunden till beslutet är den oroande situationen i Stockholm med ökande smittspridning och att vart femte test visar positiv covid-smitta. Under dessa omständigheter gör Kungliga Operan bedömningen att det blir mycket svårt att bedriva publik verksamhet.

Kungliga Operan ställer in resten av 2020

Det här är givetvis ett ledsamt och tungt besked. Vi har under hösten kunnat spela och vi har bedrivit verksamhet på ett fantastiskt  sätt. Men även om utövandet av scenkonst är viktigt får det inte gå ut över människors hälsa, säger Birgitta Svendén, VD och operachef.

De senaste veckorna har även publiken i allt större utsträckning valt att avboka sina biljetter. Samtidigt har antalet tittare på den tidigare i år lanserade streaming-tjänsten Operan Play ökat. En tjänst som i veckan förärades med Grand Prix i Publishingpriset, kategori webb.

Vi är oerhört glada för vår digitala tjänst Operan Play och den hoppas vi kan lysa upp tillvaron för många människor under denna mörka period, säger Birgitta Svendén.

Operan kommer bland annat att streama Rufus Wainwrights mycket uppmärksammade opera Prima Donna och Alexander Ekmans publik- och kritikersuccé SHIFT | CACTI. Först ut på streamingtjänsten blir hyllningskonserten till Jenny Linds minne som publiceras lördagen den 14 november.

Beslutet att stänga för publika aktiviteter från och med den 13 november innebär bland annat att premiären på den nyskrivna svenska operan Snödrottningen kommer att ställas in liksom premiären på balettprogrammet Stevenson/Lifar samt nypremiären av Tosca. Alla berörda biljettköpare kommer att kontaktas inom de närmaste dagarna.

Läs mer

Kungliga Operan