La Boheme i 1970-talets Paris GöteborgsOperan

La Boheme i 1970-talets Paris GöteborgsOperan La Boheme fotograf: Lennart Sjöberg

Puccinis La bohème är ett av operavärldens mest älskade och spelade verk – tack vare vacker musik och ett hjärtskärande drama om ungdom, kärlek och död. På GöteborgsOperan placeras handlingen till 1970-talets Paris, där de intellektuella bohemerna återuppstod till ljudet av studentrevolter och protestmarscher.

La Boheme i 1970-talets Paris GöteborgsOperan

Så kall ni är om handenMusettas valsMimìs aria. La bohème innehåller fantastisk musik. När GöteborgsOperan presenterar en helt ny uppsättning ser vi Kerstin Avemo i rollen som Mimì och det nyzeeländska stjärnskottet Thomas Atkins som hennes kärlek Rodolfo. Den sydafrikanske barytonen Luthando Qave återvänder till Göteborg i rollen som Marcello och Musetta sjungs av Mia Karlsson.

Alla är de del i ett kompisgäng som lever ett fritt och sorglöst konstnärsliv. Stark förälskelse uppstår, men lyckan byts mot förtvivlan när sjukdomen drabbar. Den ungdomliga bekymmerslösheten strålar, falnar och dör.

Det brittiska konstnärliga teamet bakom GöteborgsOperans uppsättning, med regissör Max Webster och Fly Davis, scenografi och kostym, har förlagt handlingen till det tidiga 1970-talets Paris, präglat av idealism och konstnärlig och intellektuell frihet.

När Puccini skrev La bohème blickade han tillbaka på sin egen studietid, på väg in i en annan fas i livet. Berättelsen utspelar sig i ett för honom nära förflutet, en lätt nostalgisk tid. Därför placerar vi handlingen till en tid och plats som många i vår tid betraktar med samma slags nostalgi, säger regissör Max Webster.

PREMIÄR: Lördag 1 februari kl 18:00 Stora scenen. Längd: Ca 2 tim 30 min inkl paus.

Mer information om uppsättningen här

SAMTAL INFÖR PREMIÄREN ONSDAG 22 JANUARI

”Vad är en bohem egentligen?”

Lilla scenen, onsdag 22 januari kl 19.00. Medverkande: Kerstin Avemo (Mimì), Thomas Atkins (Rodolfo), Luthando Qave (Marcello), Mia Karlsson (Musetta), Karen Kamensek (dirigent), Max Webster (regissör), Fly Davis (scenografi och kostym). Musikaliska avsnitt utlovas, vid flygeln: Karin Holm. Samtalet hålls på engelska. Fri entré.

Samtalsledare är GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan, som säger så här om La bohème:

”La bohème är en opera som väcker minnen till liv, den får oss att komma ihåg vår egen ungdomstid och sätter oss i kontakt med känslor vi hade då. På så sätt är det en opera som håller oss unga men det kan också bli en omtumlande upplevelse. Musiken är ungdomlig, melodiös och trovärdig i hur den skildrar känslor. Den riktigt sköljer över sina lyssnare. Men La bohème är verkligen inte bara en opera för oss som har ungdomsåren bakom oss – det är en perfekt opera att ta med en ung förstagångsbesökare på.”

FÖRESTÄLLNINGSFAKTA

Opera i fyra akter av GIACOMO PUCCINI (1858–1924) Libretto LUIGI ILLICA och GIUSEPPE
GIACOSA efter Henri Murgers roman. Premiär 1 februari 2020. 12 föreställningar t.o.m. 1 april.
Sjungs på italienska med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

Konstnärligt team

Dirigent KAREN KAMENSEK/HENRIK SCHAEFER
Regi MAX WEBSTER
Scenografi och kostymdesign FLY DAVIS
Ljusdesign JACK KNOWLES

Medverkande

Mimì KERSTIN AVEMO
Rodolfo THOMAS ATKINS
Marcello LUTHANDO QAVE
Musetta SOFIE ASPLUND/MIA KARLSSON
Colline HENNING VON SCHULMAN/IVAN DAJIC
Schaunard ANTON LJUNGQVIST
Benoît DANIEL RALPHSSON
Alcindoro MATS ALMGREN
GÖTEBORGSOPERANS KÖR
GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER
BARNKÖR

Mer  att läsa