La Bohème operapremiär på NorrlandsOperan

La Bohème  operapremiär på NorrlandsOperan
labohemenorrlandsoperanaffischbjornoberg
La Bohème  operapremiär på NorrlandsOperan – Affisch: Björn Öberg

 

La Bohème  operapremiär på NorrlandsOperan

LÅT DIG SVEPAS MED I PUCCINIS LA BOHÈME! I DEN VACKRA MUSIKEN OCH I DE TVÅ UNGA KÄRLEKSPARENS LIV I PARIS. I KRISTOFER STEENS REGI BLIR DET EN HISTORIA SOM GÅR DIREKT PÅ DE STORA KÄNSLORNA. VAR MED OCH UPPLEV NÄR KÄRLEK UPPHÄVER NATURKRAFTERNA!

Giacomo Puccinis La Bohème är en av de allra mest spelade och älskade operorna. Det är en berättelse om två unga kärlekspar från de fattiga konstnärskvarteren i 1830-talets Paris som går direkt på de stora känslorna, helt utan omvägar. Men framför allt har Puccinis musik en intensitet och melodisk briljans som går utanpå det mesta.

På NorrlandsOperan möter Puccinis romantiska klassiker en regissör med ett mycket annorlunda temperament. Kristofer Steen har en bakgrund som gitarrist i Refused, hardcorebandet från Umeå som under nittiotalet stakade ut riktningen för mängder av hårda, arga och experimentella rockmusiker världen över. Med La Bohème gör han sin debut som operaregissör.

Naturligt dras jag till det råa, nerviga och smutsiga. Till en början var jag nästan rädd för att ta mig an något som är så uteslutande vackert. Men jag tror att det behöver finnas friktion mellan materialet och regissören för att det ska bli riktigt bra, säger Kristofer Steen.

Grundberättelsen i La Bohème är mycket enkel: sömmerskan Mimì och poeten Rodolfo möts av en slump. Kärlek uppstår, men stöter på svåra hinder i form av fattigdom och sjukdom. Parallellt följer vi sångerskan Musettas och målaren Marcellos betydligt stormigare av-och-till-relation.

Kristofer Steen har velat utforska vad som rör sig på djupet, under de storslagna ariorna. – Det är viktigt för mig att begripa karaktärerna, att förstå var de kommer ifrån, säger han och tar den kämpande författaren Rodolfo som exempel:

Rodolfo brukar vara en typisk hjältetenor, en alfahannetyp. Men jag ser honom snarast som en posör. Han vill vara en stor poet, men har det inte i sig. Om jag betraktar honom på det sättet, som en osäker person som överkompenserar för sina brister, då kan jag förstå honom. Då blir han rörande.

Rodolfo görs av den unge kinesiske tenoren Yinjia Gong och Mimì av Rebecca Rasmussen, som vi senast kunde se som Michaela i Carmen. Det är två av de sångare som ger kropp och röst åt La Bohèmes persongalleri. Solisterna backas upp av NorrlandsOperans Symfoniorkester, kör och barnkör.

Scenografen och ljusdesignern Linus Fellbom har i samarbete med regissören skapat rena, enkla scenbilder som rör sig från det avskalade till det spektakulära. Behnaz Arams minimalistiskt uttrycksfulla kostymer fullbordar det visuella intrycket. Men scenografin rymmer också överraskande lösningar på gränsen till rent illusionsmakeri:

La Bohème handlar om kärlek, om kärleken som en slags naturlagsupphävande kraft. I den här uppsättningen är det något som tar sig uttryck rent praktiskt på scenen, säger Kristofer Steen hemlighetsfullt.

Musik: Giacomo Puccini
Libretto: Luigi Illica, Giuseppe Giacosa
Dirigent: Rumon Gamba
Regi: Kristofer Steen
Scenografi/Ljusdesign: Linus Fellbom
Kostymdesign: Behnaz Aram
Maskdesign: Therèsia Frisk

Solister
Rodolfo: Yinjia Gong
Mimì: Rebecca Rasmussen
Marcello: Johan Hallsten
Schaunard: Jakob Högström
Colline: Andreas Franzén
Musetta: Lauryna Bendziunaite
Benoit/Alcindoro: Mikael Axelsson

Operan sjungs på italienska med svensk textning.

La Bohème är ett samarbete mellan NORRLANDSOPERAN och RIKSTEATERN

Related posts