La Bohème premiär på NorrlandsOperan

La Bohème premiär på NorrlandsOperan
labohemenorrlandsoperanyinjaoch rebecca
La Bohème premiär på NorrlandsOperan – Rebeccka Rasmussen som Mimi och Yinjia Gong som Rodolphe.Bilder: Mats Bäcker

 

La Bohème premiär på NorrlandsOperan

Operapremiär La Bohème på NorrlandsOperan 28 februari 2013
Musik: Giacomo Puccini. Libretto: Luigi Illica och Giuseppe Giacosa

Avskalad La Bohème vann publikens bifall – långa stående ovationer – succé på NO!

La Bohème en av Puccini´s mest kända och spelade verk hade i går kväll premiär på NorrlandsOperan i Umeå.

Det blev tidigt bestämt att jag skulle se uppsättningen, även om en mig närstående spekulerade hur många gånger jag hade sett just La Bohème, vilket jag alltså inte kunde svara på exakt, men det handlar om ett flertal uppsättningar, faktiskt rätt många om sanningen skall fram.

Senast upplevde jag La Bohème i början av december på Komische Oper i Berlin och innan dess dvs tidigare samma år såg jag Stefan Herheims version på Nasjonaloperaen i Oslo, men jag har under årens lopp upplevt olika versioner både i Göteborg, London, New York, Köpenhamn, Malmö och Stockholm, däremot missade jag Värmlandsoperans version med Peter Konwitschny som regissör.

Musiken är fantastisk och handlingen är enkel och lätt att ta till sitt hjärta, dock utan att känslorna tar överhanden så att man till exempel börjar gråta. Detta trots att det är en tragisk kärleksberättelse, men man kan faktiskt bli gripen av en föreställning utan att falla i gråt, men det är självfallet inget att skämmas för. Inte ens för en man.

Ibland hör jag operavänner säga att musiken var så gripande så för att få en ännu större upplevelse så blundar de. Inom parentes så brukar jag bara blunda när regissören eller scenografen försöker uppfinna hjulet ännu en gång. Det behövde jag inte  denna afton utan jag lät i stället blicken vandra över den engagerade dirigenten och hans entusiasmerande handlag och jag såg att musikerna var djupt koncentrerade och följde  honom till punkt och pricka. Eller rättare sagt med samma entusiasm och engagemang.

Det var utan tvekan en stor del av denna fantastiska operaupplevelse. Jag har nog aldrig hört orkestern så bra som den var  i går kväll och då vill jag ändå inte påstå att jag har hört dem ur slag tidigare, men nu stämde allting. Visst noterade jag att det satt några uppenbarligen uttråkade musiker framförallt i blåssektionen, men någon anmärkningar på deras musicerande har jag inte  att framföra.

Det var en mycket avskalad version och som rekvisita förekom egentligen bara ett stearin ljus, en jättestor gammaldags ”dassnyckel” ,en stol, som senare följdes av ett stort antal stolar, med dithörande körmedlemmar och så ett ymnigt snöfall i tredje akten, vilket kom väl till pass i avslutningen på fjärde akten.

Även om man inte vet så mycket om opera så känner ju de flesta till hur fjärde akten slutar i La Bohème, men det räcker ju inte utan det måste man uppleva på ort och ställe för att kunna ta denna storstilade operaupplevelse till sitt hjärta.

Kvällens kärlekspar gestaltat alldeles utmärkt av Rebecka Rasmussen och Yinjia Gong  och är självklart föreställningens höjdpunkt tillsammans med Marcello som gestaltades helt utmärkt av den Skånebaserade barytonen Johan Hallsten. Han har tidigare gjorde stor succé som den äldre Germont i Verdi´s La Traviata på turné med Skånska Operan för ett par år sedan, men också i NO:! i Helena Röhrs västerbottniska Carmen.

Men det känns lite orättvist att just framhålla dessa tre för egentligen handlar det om en väl samsjungen och sceniskt väl fungerande ensemble i sin helhet. Det är utan tvekan delar av den etablerade svenska sångareliten kompletterat med två av morgondagens unga och mest intressanta och lovande sångarstjärnor.

Enligt min uppfattning finns det inte en enda svag länk i uppsättningen, utan alla, nu ingen nämnd ingen glömd, bidrog till det fantastiska slutresultatet. Dock slutet på andra akten lämnade mig aningen frågande och jag är fortfarande osäker på hur det skall tolkas, men det är ju aldrig fel att ha möjlighet att reflektera efter en föreställning.

Den lettiska sopranen,Lauryna Bendziunate började med en relativt svag insats, men strax visade hon var skåpet skulle stå. Och det med besked.

Till kvällens behållning räknar jag utöver de redan nämnda även NorrlandsOperans kör och barnkör. Detta gäller även det sceniska framförandet som inte lämnar mycket i övrigt att önska., tvärtom.

Det var en operaupplevelse utöver det vanliga och en helt fantastisk operadebut av Kristofer Steen, tidigare rockgitarrist i bandet REFUSED, ett band som jag i övrigt var och är helt obekant med fram tills att det blev känt att Kristofer Steen skulle debutera som operaregissör. Han hade god hjälp till det utomordentliga resultatet av dels den fantastiska ljussättningen, signerad Linus Fellbom, en ytterst produkt av bildandet av Folkoperan, men också av koreografen Lars Bethke, kostymmakaren Behnaz Aram. och Teresia Frisk, maskdesign.

Kvällens föreställning visar att det går att med relativt enkla medel skapa stor operakonst och det är anser jag ett utomordentligt väl lämpat studiebesök för ledningen för Metropolitan Opera i New York att göra ett studiebesök i Umeå, så kanske de kan sluta uppfordra sina presentatörer, kända operasångare, att tjata om att biljettintäkterna bara svarar för knappt halva produktionskostnaden och sluta med att uppmana oss, publiken, att skänka pengar för att kunna fortsätta att producera kostnadskrävande operaföreställningar.

Alltså åk i stället till Umeå och ägna er åt att studera hur ett av våra mest spelade och älskade operaverk med rätt enkla medel kan bli en stor operaupplevelse. Sångligt, sceniskt och musikaliskt.

Detta är givetvis en uppmaning som riktas till alla som älskar opera, men också till dig som tycker att opera är en sorts museal företeelse och därför tvekar med ett besök på ditt operahus. Detta är opera när det är som bäst eller som det sägs i förhandsreklamen på sändningarna från Metropolitan Opera: Opera at its finest!

labohemenorrlandsoperanmatsbackergrupp

 

Andra recensioner
Karin Helander i SvD
Camilla Lundberg i Kulturnyheterna
Elin Axelsson i Nummer.se

Per Feltzin i Kulturnytt

Bengt Hultman i VK

Katrin Steen i Folkbladet

Yvonne Rittwall i Norrbottens-kuriren

Produktionsteam
Dirigent: Rumon Gamba
Regi: Kristofer Steen
Scenografi/ljusdesign: Linus Fellbom
Kostymdesign: Behnaz Aram
Maskdesign: Theresia Frisk
Koreografi: Lars Bethke
Kormästare:Tomas Pleje
Barnkormästarre:Charlotte Kuisma

Medverkande
Rodolfo: Yinjia Gong
Mimi: Rebecca Rasmussen
Marcello: Johan Hallsten
Schaunard: Jakob Högström
Colline: Andreas Franzén
Musetta: Lauryna Bendziunaite
Benoit/Alcindoro; Mikael Axelsson

NorrlandsOperans Symfoniorkester
NorrlandsOperans Kör
NorrlandsOperans Barnkör

Related posts