La Bohème till Folkets Hus och Parkers biografer

La Bohème är en av Puccini´s mest älskade och spelade verk och just nu är verket dubbelt aktuellt dels genom Malmö Opera nu pågående föreställning Bohème i en uppsättning signerad det kreativa teamet Orpha Phelan, Leslie Travers, Lynn Hockney och Thomas C Hase dels en mer än trettioårig uppsättning på Metropolitan Opera signerad Franco Zeffirelli.

La Bohème i Zeffirellis produktion är något av en signaturopera för Metropolitan Opera i New York och är utöver den opera som tillhör de mest spelade sedan operahuset invigdes  också den opera som betydde det stora genombrottet för föreställningar utanför operahuset. Det var med La Bohème som man startade vad som numera är känt som operabio eller Live from “The Met”, en föreställning som beräknas ha haft mer än tre miljoner åskådare.

Om jag minns rätt så var det en inspelning med Luciano Pavarotti och Renata Scotto och vår egen Ingvar Wixell som började sändningarna , men det var inte den nu aktuelle Zeffirelli-uppsättningen som var på tapeten utan regissören hette Fabrizio Melano,  och med scenografi av Pier Luigi Pizzi.

På Malmö Opera är handlingen förlagt i modern tid medan Metropolitan sker i 1830-talets Paris, men det är inte min tanke att jämföra föreställningarna annat än att konstatera att vad gäller det sångliga så sjöngs det utmärkt på båda håll och de  enda egentliga skillnaderna jag anser är värt att notera att Musetta i Malmö är bättre i partiet än hennes sångarkollega på Metropolitan Opera, men också att orkestern i New York är aningen vassare eller så är det skillnad på dirigenternas hantering av partituret.

Sändningen från Metropolitan kännetecknades av ett alldeles utmärkt ensemblespel och kärleksparet får klart godkänt för det sångliga, men Rodolfo, som sjöngs av Vittorio Grigolo måste bli bättre på sitt sceniska utspel för att föreställningen skall hamna bland de främsta.

Föreställningens Mimi, Kristine Opolais gjorde en mycket bra insats och det gäller särskilt i de två sista akterna och speciellt med tanke på att hon debuterade kvällen före i Madama Butterfly på samma scen.

 Om föreställningen

La Bohème reprissändning på Kino i Lund 14.4.2014

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini| Libretto: Giuseppe Giacosa och Illica Luigi