La Gioconda med Operafabriken – synopsis

La Gioconda med Operafabriken - synopsis

La Gioconda med Operafabriken – synopsis

Musik: Amilcare Ponchielli|libretto: Tobio Gorrio pseudonym för Arrigo Boito fritt efter Victor Hugo

Laura och Enzo älskar varandra men kriget skiljer dem åt. För att rädda sina släktingar gifter sig Laura, i krigets slutskede, med Alvise, motståndarsidans ledare. La Gioconda, gatusångerskan, förälskar sig i en flykting. Flyktingen är i själva verket Enzo. Enzo, som tror att Laura är död, inleder en relation med La Gioconda. Tillsammans med La Cieca, La Giocondas blinda mor, försöker de tre att skapa sig en tillvaro i efterkrigstidens diktatur. Barnaba, ledare av Alvises hemliga polis, tillika besatt av La Gioconda, försöker med olika medel att tvinga sångerskan att älska honom, men hon avvisar honom ständigt.

Akt 1

Barnaba vill ha La Gioconda men hon vill inte veta av honom. Barnaba använder därför sångerskans blinda mor, La Cieca, som en bricka i ett spel: genom att övertyga folk om att La Cieca utövar trolldom lyckas han vända folkmassan mot den ensamma och försvarslösa kvinnan. Barnaba hoppas att kunna byta La Ciecas räddning mot La Giocondas gunst. Men nu anländer Enzo och försvarar Den blinda. Kampen mellan den hatfulla folkmassan och La Gioconda, Enzo och La Cieca hårdnar. Tumultet avbryts av en himmelsk stämma: en ung kvinna ber om nåd för La Cieca. Hennes make, Alvise, låter sin unga hustru lösa tvisten och det etyder att La Cieca skonas. Den medkännande kvinnan är naturligtvis Laura och hon och Enzo igenkänner varandra.
Barnaba känner igen Enzo men väljer att inte avslöja honom; istället gör han Enzo till ännu en bricka i det höga spel som syftar till att La Gioconda ska ge sig åt Barnaba. La Gioconda inser att Enzo älskar en annan. Och där slutar Akt Ett.

Akt 2

Andra akten öppnar hos Enzo: Barnaba har lovat honom att få återse Laura och infriar sitt löfte. Laura och Enzo bedyrar varandra sin kärlek. När Laura lämnas ensam en kort stund dyker La Gioconda upp, fast besluten att mörda sin rival. Men när det går upp för henne att det var Laura som räddade hennes mor, La Cieca, undan folkmassa och dödsdom väcks hennes medkänsla och den svartsjuka La Gioconda inser att hon måste hjälpa Laura. La Gioconda hjälper Laura att ta sig förbi Alvise och Barnaba. La Gioconda vill låta Enzo tro att Laura har lämnat honom men han vägrar att tro henne. Alvises män kommer för att fängsla Enzo men både Enzo och La Gioconda lyckas att fly.

Akt 3

Under tredje akten är vi hos den maktfullkomlige Alvise. Han har förstått att Laura älskar en annan och dömer henne därför till döden för äktenskapsbrott. Han låter sin hustru förstå att hon är tvingad att begå självmord i avsikt att återupprätta familjens heder. Alvise lämnar Laura för att gå till den planerade festen och ger henne några minuter till att förbereda sig inför döden. Men nu dyker La Gioconda upp och byter ut det dödliga giftet mot ett sömnmedel. Laura, som går med på skådespelet, tar sömnmedlet som försänker henne i en djup, dödsliknande dvala. Alvise kommer tillbaka och finner sin hustru till synes död.
På festen välkomnar Alvise De inbjudna. Barnaba har tillfångatagit La Cieca i husets kapell, där La Gioconda tillfälligt lämnat henne. Barnaba hävdar att han funnit La Cieca försjunken i bön för de döda och att det är Laura som har dött. Då träder Enzo fram och bekänner sin kärlek till Laura. Inför Alvise medger Enzo att han är Alvises politiska motståndare. Enzo hotas nu av dödsstraff. La Gioconda ingår ett avtal med Barnaba: Enzo ska friges i utbyte mot att La Gioconda ger sin kropp till Barnaba. Alvise avslöjar slutligen att hans hustru Laura begått äktenskapsbrott och därför bragts om livet. Han förklarar också att det var han som dödade henne. Barnaba kidnappar La Cieca. Enzo fängslas.

Akt 4

Gömstället. La Gioconda har inte mycket kvar att leva för: Enzo älskar henne inte längre – om han någonsin gjort det – och hennes mor, La Cieca, finns ingenstans. Några vänner lämnar henne Lauras sovande kropp. La Gioconda har lovat Barnaba sin egen kropp i utbyte mot att han hjälper Enzo att fly. Det verkar som om Barnaba infriat sitt löfte – här kommer han med Enzo. Enzo tror att La Gioconda har något med Lauras död att göra och det är först när Laura vaknar till liv som han förstår att La Gioconda räddat både honom och henne. Laura och Enzo ger sig av tillsammans medan La Gioconda stannar; hon måste ju hålla sitt avtal med Barnaba. Den senare ger sig tillkänna men La Gioconda, vars liv nu tömts på mening, tar sitt liv. Innan hon dör försöker Barnaba i raseri berätta för henne att han mördat hennes mor, La Cieca, men för sent; La Gioconda är redan död.

Related posts

Kommentera