La Gioconda på Malmö Opera med balett 2017

La Gioconda Malmö Opera synopsis 1880 La Gioconda, Malmö Opera, 170316 Foto: Malin Arnesson
76 / 100

La Gioconda på Malmö Opera blev en blandad upplevelse med en blandning av svaga och starka vokala upplevelser, men  framförallt våra svenska sångstjärnor med Maria Streijffert och Fredrik Zetterström i spetsen, imponerade med strålande insatser, vilket också barytonen, Jonas Samuelsson, gjorde i partiet som den fattige adelsmannen.

La Gioconda på Malmö Opera med balett 2017

Malmö Operakör

Malmö Operakör imponerade alldeles särskilt vokalt denna premiärkväll och särskilt också rent sceniskt i andra akten. Kören var dessutom kompletterad med Malmö Opera Barnkör.

Musikaliskt

Musikaliskt svarade Malmö Operaorkester under ledning av dirigenten Alberto Hold-Garrido för en imponerande insats och jag minns faktiskt inte att musiken var så här bra och varierande.

Scenografiskt

För scenografi och regi svarade äkta paret Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Möller och de har låtit sig inspireras av Italien och den italienska filmens storhetstid och inte minst filmen La dolce vita.

Ett upplägg, som med några få, visserligen fantastiska undantag, kunde föreställningen lika gärna ha getts konsertant. Särskilt om man betänker att La Gioconda egentligen skall betraktas som en grand opéra!

I förhandsreklamen inför premiären har det särskilt framhållits att detta skulle bli en riktig sångarfest med sex olika röster och med en tenor i bättre form hade det säkert kunnat bli verklighet.

I rollen som La Gioconda debuterade den ryska sopranen Elena Mikhailenko och det är en röst som jag gärna hör mer av och tillsammans med den franska mezzosopranen Géraldine Chauvet svarade de för en av föreställningens höjdpunkter.

Bäst på plan bland damerna håller jag på Maria Streijffert som gestaltade La Cieca, La Giocondas mor.

Bland herrarnas insatser sätter jag utan tvekan Fredrik Zetterströms insats som gatusångaren Barnaba främst. En annan utmärkt insats svarade den koreanska basen Insung Sim för.

Portugisisk tenor

Den portugisiske tenoren lyckades inte särskilt väl med sin stora aria Cielo a mar eller i sitt parti som helhet. Dessutom hade han uppenbara problem med den sceniska   gestaltningen, men det är givetvis inte bara hans ansvar. Här får det konstnärliga teamet dela på kritiken, och här tänker jag på de koreografiska inslagen i föreställningen som helhet med undantag för balettinslaget och med musiken till Timmarnas dans.

Det Kongelige Ballett

Dansare från Det Kongelige Ballett i Köpenhamn svarade för en av föreställningens absoluta höjdpunkter tillsammans med Malmö Operaorkester i sin tolkning av Timmarnas dans.

Sammanfattningsvis blev det en hyfsad operaupplevelse som hade kunnat bli en mycket starkare upplevelse och det blir det kanske senare särskilt för dem som får möjlighet att uppleva det andra sångarlaget.

Det blir ett delvis nytt sångarlag redan nästa lördag, men redan på andra föreställningen sjöngs Enzo av den mexikanske tenoren Hector Sandoval tillsammans med premiärgänget.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Kreativt team

Scenografi & kostym: Bente Lykke Møller
Koreografi: Tim Matiakis
Ljus: Torben Lendorph
Regi: Staffan Valdemar Holm
Dirigent: Alberto Hold-Garrido

ROLLER

Gioconda: Elena Mikhailenko
Den blinda: Maria Streijffert
Laura Adorno: Géraldine Chauvet
Enzo Grimaldo: Paulo Ferreira
Alvise Badoero: Insung Sim
Barnaba: Fredrik Zetterström
Zuane: Eric Roos
Isèpo: Patrik Forsman
En fattig adelsman: Jonas Samuelsson
Lots: Björn Broström
En sångare: Per Fernesten
Första rösten: Xhelal Bakraqi
Andra rösten: Eric Lavoipierre
Dansare: Susanne Grinder, Ulrik Birkkjaer
Malmö Operakör & Malmö Operaorkester
Malmö Operas Barnkör

Läs mer