La rondine (Svalan) synopsis

La rondine synopsis La rondine at Metropolitan Opera - synopsis

Hösten 1913 fick Puccini i uppdrag av Carltheater i Wien att komponera en operett. Puccini var emellertid inte intresserad av operetter, men ändå villig att skriva en komisk opera, fast utan talad dialog och i samma stil som Richard Strauss Rosenkavaljeren. Så blev fallet och arbetet pågick med varierande intensitet under två år och avslutades våren 1916. Puccini förkastade det första librettoförslaget och överlämnade det andra till den unge Giuseppe Adami (den framtida librettisten till Manteln och Turandot), som till sist skrev ett acceptabelt libretto på La rondine. Vid jul 1914 var han färdig med de två första akterna men oroade sig för hur det skulle bli i fortsättningen. Första världskriget hade brutit ut och han arbetade på en opera avsedd för en scen i Österrike, som Italien förklarade krig ett halvt år senare. Puccini lyckades bli delvis löst från kontraktet så att premiären inte skulle äga rum i Wien, och i stället ordnade han så att den förlades till Opéra de Monte-Carlo i Monte Carlo i Monaco (som stod utanför kriget) där operan uruppfördes 27 mars 1917. Men trots ett varmt mottagande av publik och press blev operan ingen succé. Puccini var missnöjd och gjorde tre olika omarbetningar 1917, 1920 och 1921, med två helt olika slut, men avled innan han hunnit bestämma sig slutgiltigt.

La rondine (Svalan) synopsis

Akt I

Vid en fest hos den rike Rambaldo och hans älskarinna Magda läser poeten Prunier i gästernas händer och spår Magda att hon som en svala kommer att flyga bort från Paris och finna kärleken långt från staden. I detsamma anmäler Magdas kammarjungfru Lisette denunge Ruggero, som har kommit till Paris för att träffa sin fars gode vän Rambaldo. Sällskapet enas om att den unge mannen skall tillbringa sin första kväll i Paris på kaféet Chez Bullier, där Magda en gång i tiden hade sin första kärleksupplevelse. Gästerna lämnar huset utom Prunier, som väntar på Lisete som har sin lediga kväll. Hon kommer iförd Magdas kläder men han invänder att de plagg hon har valt inte passar bra ihop, så hon går in och byter innan de tillsammans går ut i Paris. Magda har förklätt sig till grisette och bytt frisyr. Hon lämnar också huset.

Akt II

Ruggero har begett sig till Chez Bullier men sitter ensam vid ett bord. Han blir glad när den förklädda Magda slår sig ned hos honom. även Prunier och Lisette kommer till Chez Bullier där Lisette tycker sig känna igen sin matmor, men Prunier slår helt bort tanken. De båda paren presenterar sig för varandra och resonerar om vilken olikartad syn de alla har på kärleken. De upptäcker Rambaldo, och Prunier vill i hall hast få ut Ruggero och Lisette ur lokalen. Magda berättar för Rambaldo att hon har funnit den kärlek hon alltid har längtat efter och därför inte ämnar följa med honom hem. Han accepterar, och Magda lämnar Chez Bullier i Ruggeros sällskap.

Akt III

Magda och Ruggero har slagit sig ned på landet nära Nice och Ruggero vill att de skall gifta sig. även Prunier och Lisette har flyttat ihop, men Prinier är besviken på att Lisette inte har haft den framgång som skådespelerska som han hade hoppats på och måste erkänna att hon passar bättre som kammarjungfru. Därför ber hon Magda att få tillbaka sin gamla plats och det går Magda med på. Prunier antyder diskret för Magda att hon kan återvända till Rambaldo så fort hon vill, och när Rugero kommer med ett brev från sin mor som ger honom lov att gifta sig med Magda berättar hon med blödande hjärta för Ruggero om sitt förflutna, som gör att hon aldrig kommer att kunna gifta sig med honom av hänsyn till hans familj. Hon skall dock alltid älska honom.

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini. Text: Giuseppe Adami

Libretto