La Traviata ännu en gång från Metropolitan Opera

Michael Fabiano as Alfredo and Sonya Yoncheva as Violetta in Verdi's La Traviata. Photo by Marty Sohl/Metropolitan Opera. Michael Fabiano as Alfredo and Sonya Yoncheva as Violetta in Verdi's La Traviata. Photo by Marty Sohl/Metropolitan Opera.

Nu har jag ännu en gång upplevt Willy Deckers berömda uppsättning av Verdi´s  La Traviata från 2012. Det är en alldeles utmärkt uppsättning inte minst scenografiskt. Det är enkelt att ta till sig handlingen genom den i grunden avskalade miljön som  egentligen bara består av en jätteklocka i svart-vitt, vita väggar och ett antal tvåsits soffor i olika färger och en dörröppning.

Helhetsintrycket förstärks av den eleganta kostymdesignen där särskilt Violettas röda klänning och dito skor och ett antal tygstycken som ligger löst över de tidigare nämnda sofforna. Kärleksparets morgonrockar är dessutom klätt i samma tyg och mönster, vilket jag upplever som mycket effektfullt!

Metropolitans eminenta orkester och kör leds effektivt av Nicola Luisiotti, som till vardags är musikchef på War Memorial Operahouse i San Francisco. Herrkören svarade för en av föreställningens återkommande höjdpunkter, som inte minst är skickligt koreograferade. Som vanligt när det gäller rollbesättningen lämnas ingenting åt slumpen utan alla roller är besatta med de bästa tillgängliga rösterna till exempel Dwayne Croft.

De tre huvudrollerna sjöngs och gestaltas utmärkt, men jag imponerades inte särskilt av den unge tenoren Michael Fabiano, som även om han rent utseendemässigt var en lämplig och trovärdig Alfredo lämnade en del övrigt att önska sett ur såväl vokal  och scenisk synpunkt. Han gjorde en ganska slätstruken insats i första akten, men tog sig rejält efter paus, men som helhet blir betyget inte mycket mer än godkänt. I sina bästa stunder anar jag att han kan nå andra tenorala höjdpunkter med tiden.

Thomas Hampson som Giorgio Germont svarade för ännu en  av  föreställningens höjdpunkter  en mycket gedigen insats  såväl  sceniskt och vokalt!

Kvällens bästa insats svarade, utan tvekan Sonya Yoncheva för! Hon var rent lysande inte minst vokalt och tillsammans med Thomas Hampson blev det föreställningens  absoluta höjdpunkt!

Om föreställningen

Upphovspersoner

Kreativt team

Dirigent: Nicola Luisotti
Regi: Willy Decker
Scenografi/kostym: Wolfgang Gussmann
Ljussättning: Hans Toelstede
Koreografi: Athol Farmer

I rollerna

Violetta Valéry: Sonya Yoncheva
Alfredo Germont: Michael Fabiano
Giorgio Germont: Thomas Hampson
Flora: Rebecca Jo Loeb
Gastone: Scott Scully
Baron Douphol: Dwayne Croft
Marquis D´Obigny: Jeff Mattsey
Dr Grenvil: James Courtney
Annina: Jane Bunnell
m fl