La Traviata Den Kongelige Opera 2020

La Traviata Den Kongelige Opera 2020

I går kväll var det nypremiär på La Traviata på Den Kongelige Opera. Nu vet jag inte hur många gånger jag har upplevt just denna version, men jag tror jag såg uppsättningen första gången säsongen 2005-06. La Traviata är en sk repertoaropera och det innebär att det hör till en av de operorna som jag har sett flest  gånger

La Traviata Den Kongelige Opera 2020

Samtidigt kan jag ändå konstatera att det är både roligt, intressant och mycket stimulerande att se många olika föreställningar även om det är samma verk. Dessutom handlar det ju oftast  om olika sångare och då blir det ju som en ny föreställning varje gång.

Numera ser jag de flesta föreställningarna från parkettplats, men jag måste ju säga att även om det har många fördelar så är ju den ljudmässiga upplevelsen bättre ju högre upp jag sitter i salongen. Detta är ett konstaterande som enligt min uppfattning gäller nästan alla operahus som jag besöker.

Efter att ha  upplevt flera olika danska tenorer och barytoner var det nu dags för en italiensk tenor och den engelske  barytonen David Kempster, som numera ingår i solistensemblen på Den Konge Opera.

I övrigt var det idel kända ansikten bland övriga solister och i Anninas parti hördes och sågs Hanne Fischer, vilket sannolikt var ett inhopp på grund av sjukdom.Oavsett orsak gjorde Hanne Fischer en fin insats!

Det Kongelige Kapel  leddes av en för mig helt okänd brittisk dirigent, Richard Farnes, men som på meritlistan kan lägga uppdraget som musikchef på Opera North. Det var en fin bekantskap och han ledde orkester och kör med bravur!

Operakören skötte sig som vanligt mycket bra och det är helt underbart att höra deras vackra klang och av och till kan jag inte låta bli att fundera på hur det det hade låtit om de hade varit i samma storlek som tidigare.

Även denna gång fanns utmärkta sång- och sceniska prestationer i de mindre partierna och här tänker jag särskilt på den unge  tenoren Jacob Andersen som sjöng Alfredos gode vän Gastone, men även Kyungil Ko, Morten Staugaard och Simon Duus är värda att notera men självfallet tillsammans med övrigas insatser.

Francesco Castoro har sjungit  Alfredos parti  tidigare på några  italienska operahus, men  igår debuterade han på Den Kongelige Opera.

En debut som han i stort klarade utan anmärkning, men ändå med en viss ojämnhet. I sina bästa stunder kom jag att tänka på den italienske tenoren från Herning, men för att nå dit behöver han förmodligen mer tid.

David Kempster gestaltade den äldre Germont. Han  gjorde säkert sitt allra bästa, men i min värld är han mer en dramatisk än lyrisk baryton.

Violetta gestaltades av Gisela Stille som gjorde en fantastisk fin insats både sceniskt och vokalt.

Gisela tillhör en av mina absoluta sopranfavoriter, som är verksamma idag, vilket jag anser att hon särskilt visade när hon sjöng de fyra sopranpartierna i ”Hoffmanns äventyr” på Malmö Opera  för några år sedan.

Sammanfattningsvis så blev denna föreställning en mycket fin operaupplevelse och utan tvekan tillhör denna uppsättning en av mina absoluta favorit uppsättningar. Förklaringen till detta omdöme är inte minst beroende på Lars-Åke Thessmans underbara scenografi, som förenar historian om kurtisanen i en tidlös tid.

Om föreställningen

La Traviata  på Den Kongelige Opera i Köpenhamn 18 .1 2020

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Francesco Maria Piave

Produktionsteam

Dirigent: Richard Farnes
Regi: David Radok ved Natascha Metherell
Scenografi: Lars-Åke Thessman
Kostymdesign: Ann-Maria Antilla
Ljusdesign: Hans-Åke Sjöquist

Medverkande

Violetta: Gisela Stille
Alfredo: Francesco Castoro
Germont:  David Kempster
Flora Bervoix:  Kari Dahl Nielsen
Annina:  Hanne Fischer
Gastone de L´etoirieres:  Jacob Andersen
Baron Douphol:  Simon Duus
Marchese d´Obigny: Kyungil Ko
Dr. Grenvil:  Morten Staugaard
Giuseppe: Peter Arnoldsson:
Ett bud: Ole Jegindö Norup
Floras gäst: Dong Huy Kim

Läs mer