La Traviata Metropolitan Opera 2016 synopsis

La Traviata Metropolitan Opera 2016 synopsis

La traviata, Kameliadamen hette i verkligheten Marie Duplessis (född Alphonsine Duplessis). Hon var bara 23 år gammal när hon 1847 dog i sin lungsjukdom. Året därpå publicerade Alexandre Dumas d.y. sin roman, där hon fick namnet Marguérite Gautier. Femton år gammal lämnade hon sitt hem i landsorten och begav sig till Paris, där hon arbetade som sömmerska. Hennes sällsamma skönhet och äventyrslust ledde snart till att hon lämnade arbetet och istället blev kurtisan, en av de många hålldamer som under de rika aristokraternas beskydd levde under luxuösa förhållanden i det dåtida Paris. Hon hade alltid en bukett kamelior i famnen eller en kameliablomma vid barmen.

Förhållandet varade i knappt ett år, från 1844 till 1845. Marie var lika gammal som Dumas. De var vid tiden för sitt förhållande bara 20 år gamla. I romanen sammanfattas orsaken till skilsmässan i en tragisk replik:

”Kärlek Marguérite, jag är inte rik nog att älska Er, vilket jag gärna skulle vilja, men inte heller fattig nog att låta mig älskas, så som Ni tänker Er det…”

La Traviata Metropolitan Opera 2016 synopsis

Akt I

Violetta Valéry vet att hon snart kommer att dö, utmattad efter sitt rastlösa liv som kurtisan. På en fest presenteras hon för Alfredo Germont, som har fascinerats av henne under en lång tid. Det ryktas om att han brukar fråga om hennes hälsa varje dag. Gästerna roas av hans till synes naiva och känslosamma attityd, så de ber Alfredo att utbringa en skål. Han hyllar den sanna kärleken, och Violetta svarar genom att prisa fri kärlek. Hon blir rörd av hans frispråkighet och ärlighet. Plötsligt känner hon sig matt och gästerna ryggar tillbaka.

Bara Alfredo stannar kvar och bekänner sin kärlek till henne. Violetta svarar att det inte finns plats för sådana känslor i hennes liv. Men hon ger honom en kamelia och ber honom att komma tillbaka när blomman har vissnat. Han inser att det betyder att han kommer att få träffa henne igen dagen därpå. I sin ensamhet slits Violetta itu av de motstridiga känslorna – hon vill inte uppoffra sitt sätt att leva, men samtidigt har Alfredo väckt hennes önskan om att bli älskad på riktigt.

Akt II

Violetta har valt ett liv med Alfredo och de njuter av kärleken på landet, långt från samhället. När Alfredo får veta att deras liv bara är möjligt om Violetta säljer sin egendom, åker han omedelbart till Paris för att skaffa pengar. Violetta har mottagit en inbjudan till en maskeradbal, men hon bryr sig inte längre om sådana förströelser. När Alfredo är borta bestämmer sig hans far, Giorgio Germont, för att besöka Violetta. Han kräver att hon ska lämna Alfredo, eftersom deras förhållande hotar hans dotters annalkande bröllop. Men under samtalet inser Germont att Violetta inte är ute efter hans sons pengar – hon är en kvinna som älskar utan några baktankar.

Han vädjar till Violettas storsinthet och förklarar att hennes förbindelse med Alfredo inte har någon framtid. Violettas försöker stå emot, men till slut går hon med på att lämna Alfredo för alltid. Endast efter hennes död ska han få veta sanningen till varför hon återvände till sitt gamla liv. Hon tackar ja till inbjudan till maskeradbalen och skriver ett avskedsbrev till sin älskade.

Alfredo kommer tillbaka och medan han läser brevet dyker hans far upp för att trösta honom. Men trots minnen om hemmet och den lyckliga familjen lyckas fadern inte hindra den ursinnige och svartsjuke Alfredo från att söka hämnd för Violettas uppenbara svek.

På maskeradbalen har ryktet spridit sig om Violettas och Alfredos uppbrott. Groteska dansunderhållningar driver med den lurade älskaren. Under tiden har Violetta och hennes nya älskare Baron Drophol anlänt. Alfredo och baronen slåss vid spelbordet och Alfredo vinner en förmögenhet: tur i spel, otur i kärlek. När alla har dragit sig tillbaka konfronterar Alfredo Violetta, som påstår sig vara oerhört kär i baronen.

I sin vrede kallar Alfredo gästerna till vittnen och förklarar att han inte är skyldig Violetta någonting. Han kastar sina vinster på henne. Giorgio Germont, som har bevittnat scenen, förebrår Alfredo för hans beteende. Baronen utmanar sin rival i en duell.

 Akt III

Violetta är döende. Hennes sista återstående vän, Doktor Grenvil, vet att hon endast har några timmar kvar att leva. Alfredos far har skrivit till Violetta och talat om för henne att hans son inte skadades i duellen. Den ångerfulle Germont har berättat för sin son om Violettas uppoffring, och nu vill Alfredo återförenas med henne så snart som möjligt. Violetta är rädd att han kanske kommer för sent.

Ljudet av hejdlöst festande hörs utifrån medan Violetta ligger för döden. Men Alfredo lyckas ta sig dit och återföreningen fyller henne med en sista känsla av eufori. Hennes energi och sprudlande livsglädje återvänder. All sorg och lidande verkar ha försvunnit – men det är en sista illusion, innan döden tar henne.

UPPHOVSPERSONER

Musik: Giuseppe Verdi. Libretto av Francesco Maria Piave baserat på dramat Kameliadamen av Alexandre Dumas den yngre (1848).

Mer att läsa