La Traviata nypremiär Den Kongelige Opera 2020

La Traviata nypremiär Den Kongelige Opera 2020 Foto: Miklos Szabo

Oplev Verdis mesterværk La traviata i David Radoks opsætning, der tidligere på Den Kongelige Opera har vundet publikums hjerter.

La Traviata nypremiär Den Kongelige Opera 2020

Verdis opera om den umulige kærlighed har siden premieren grebet et stort publikum om hjertet, og får os stadig til at gribe efter lommetørklædet. Operaen indeholder alt det, en klassiker skal byde på: iørefaldende arier, vidunderlig orkestermusik og en gribende historie.

En ung mand forelsker sig hovedkulds i en kvinde, der sælger sig selv til rige mænd. Det er temaet i Alexandre Dumas’ roman Kameliadamen fra 1848, der udsprang af hans egen forelskelse i en kurtisane.

Romanen har siden givet inspiration til utallige bearbejdelser af dramaet ikke mindst til to af operalitteraturens absolut mest populære værker, nemlig Verdis La traviata og senere Puccinis La bohème. Mange kender også fortællingen om den svære kærlighed gennem Baz Luhrmann-filmen Moulin Rouge.

Den prostituerede Violetta Valéry lever et velhavende, men tomt og kærlighedsløst liv, og hun forelsker sig tilbage i sin unge tilbeder. Det bliver enden på hendes storhedstid, og de kommer begge til at lide for kærligheden. Violetta må ofre sin kærlighed for at en anden ung kvinde kan opnå lykken.

Verdi forargede sin samtid ved at beskrive den altopofrende Violettas sørgelige skæbne i operaen blot seks år efter, at virkelighedens parisiske Violetta var død af tuberkulose. Den rørende og eviggyldige historie er siden blevet en af publikumsfavoritterne i operalitteraturen.
Der synges på italiensk med danske overtekster.

Om föreställningen

Nypremiär 18.1.2020 t o m 7.6.2020

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas d y.s pjäs Kameliadamen

Konstnärligt team

  • Instruktør:  David Radok
  • Instruktør ved genopsætning :  Natascha Metherell
  • Dirigent:  Richard Farnes
  • Dirigent:  Robert Houssart
  • Scenografi: Lars-Åke Thessman
  • Kosymdesigner: Ann-Mari Anttila
  • Koreografi: Håkan Mayer ved Lina Räftegård
  • Lysdesign: Hans-Åke Sjöquist

Medverkande

Violetta Valéry: Gisela Stille/Francesca Dotto
Alfredo Germont: Francesco Castoro/Matteo Lippi
Giorgio Germont: David Kempster
Flora Bervoix: Henrike Henken/Kari  Dahl Nielsen
Annina: Hedvig Haugerud
Den Kongelige Operakör
Det Kongelige Kapel

Mer att läsa