La Traviata med Skånska Operan

La Traviata Skånska Operans sommarsatsning La Traviata Skånska Operans sommarsatsning

“Kärlek Marguérite, jag är inte rik nog att älska Er, vilket jag gärna skulle vilja, men inte heller fattig nog att låta mig älskas, så som Ni tänker Er det…”

Akt I

Handlingen utspelar sig i i88o-talets Paris. Violetta Valery har återkommit till staden efter en tids lungsjukdom och firar detta med en stor fest hemma i sin luxiösa vaning, som hennes älskare Baron Douphol betalar. En vän, greve Gastone de Letorieres, presenterar Alfredo Germont för henne,en ung man som beundrat henne på avstånd i ett år. Deras möte tänder något i Violetta som hon aldrig upplevt, men som hon vägrar erkänna. Kärlek? Under festens gång blir Violetta åter dålig och Alfredo stannar kvar hos henne och hjälper henne: Han förklarar att han älskar henne. Violetta blir påverkad av hans ord, men vågar inte uppmuntra honom. Hon ger honom dock en vit kamelia och ber honom återlämna den till henne när den vissnat.

I ett stort hus långt utanför Paris lever nu Violetta och Alfredo ett lugnt och tillbakadraget liv. For första gången i sitt liv upplever kurtisanen verklig och äkta karlek. Men deras ekonomiska situation börjar bli kritisk, Violetta ber sin kammarjungfru Annina sälja alia hennes smycken och andra värdefulla ägodelar. Den aningslöse Alfredo får av Annina veta vilka offer Violetta måste göra för att kunna leva med honom och han beger sig till Paris för att skaffa pengar. Violetta får oväntat besök av Alfredos far Giorgio Germont, som ber henne avstå från sonen, eftersom deras förbindelse utgör ett hinder för Alfredos systers giftermål. Violetta, som i sin kärlek, förstår den unga kvinnans situation, lovar att lämna Alfredo om han efter hennes död far veta den riktiga orsaken till hennes svek. Hon skriver ett avskedsbrevr till Alfredo som han får just när hon brådstörtat givit sig iväg till Paris och en fest hos väninnan Flora. Alfredo avslår faderns invitation att återvända till familjen och reser, utom sig av vrede och sorg, efter Violetta.

Akt II

Det är stor fest hos Flora Bervoix. Violetta har återupptagit sin förbindelse med baron Douphol. Alfredo anländer och i sin svartsjuka provocerar han Douphol vid spelbordet. Violetta ber att få tala med Alfredo i enrum. Hon ar orolig för att baronen kommer att utmana Alfredo på duell och ber honom lämna festen. När han vägrar säger hon att hon äalskar baronen. Inför alia gästerna förnedrar Alfredo Violetta genom att kasta sin spelvinst för hennes fötter – hennes betalning som bans kurtisan. Germont, som kommit till festen för att hämta sin son, tillrättavisar honom skarpt for hans oförskämdhet och baron Douphol utmanar Alfredo på duell. Violetta bryter samman.

Violetta ligger dödligt sjuk och ruinerad i sin våning. Endast doktor Grenvil och den trogna Annina finns vid hennes sida. Hon får genom ett brev från Germont veta att Alfredo, som nu knnner till sanningen om hennes stora kärleksoffer, är på väg hem till henne efter en utlandsvistelse. Alfredo anländer och de båda älskande förenas. Ocksa Germont kommer for att be om förlåtelse. Omgiven av sina käraste vänner dör Violetta Valery.

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi| Text: Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas roman Kameliadamen.

Libretto