La Traviata på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

La Traviata på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis

La Traviata på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas roman Kameliadamen.

Libretto

Här kan du hämta librettot till La Traviata på italienska ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS

Premiär

Premiär på Teatro La Fenice i Venedig 6 mars 1853. Sett föreställningen: 10.2.2012 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Akt I

En salong i Violetta Valérys hem.

Där är ett stort sällskap samlat hos den vackra Violetta Valéry. Hon lever under luxiösa förhållanden av sin älskare baron Douphol. Greve Gaston de Létorières ankommer och presenterar sin vän, Alfredo Germont, som enligt greven är en stor beundrare av henne, och som under hennes senaste sjukdomsperiood frågade om hennes välbefinnande varje dag. Baron Douphol, som inte visade samma intresse på långa vägar för Violetta och han nekar att utbringa en skål på grevens begäran. I stället utbringar Alfredo en skål och hyllar skönhetens njutning och kärlighetens kraft.

Då sällskapet är på väg till de angränsande salonger för att dansa, svimmar Violetta. Alfredo stannar kvar och tillstår, att han har älskat henne länge. Violetta avvisar hans kärlek, men erbjuder honom sin vänskap. Festen slutar. Violetta känner sig djupt berörd av Alfredos kärlighetsförklaring och börjar tvivla, om hon skall följa sitt hjärta. Hon förkastar tanken och väljer att kasta sig ut i Paris vilda hav av njutningar och glädje.

Akt II

Ett lantställe utanför Paris

Kärleken har segrat. Alfredo och Violetta bor nu i lantliga omgivningar utanför Paris. Annina, Violettas tjänsteflicka och förtroliga berättar för Alfredo, att hon precis har sålt alla Violettas ägodelar i Paris för att kunna betala hennes skulder. Alfredo inser nu hur skamligt han har uppträtt, och vilket offer Violetta har fått göra för att kunna leva tillsammans med honom och han skyndar sig genast till Paris för att skaffa fram pengar som möjliggör deras sätt att leva.

Under tiden går Violetta en inbjudan från sin väninna Flora, men hon har inte lust att gå på fest. Oväntat får hon besök av Alfredos far Giorgio Germont, som fruktar att Alfredo är på väg att ruinera sig på grund av henne. Violetta kan dock bevisa motsatsen, att det är hon som har fått betala. Germont ber nu att Violettta skall bryta sitt förhållande med Alfredo, nu då deras förbindelse ser ut att äventyra systerns bröllop. Den unga flickans äktenskap är viktigare än Violettas och Alfredos förhållande, som i vilket fall som helst kommer att upphöra när Violettas skönhet flagnar och vardagen kommer in. Violetta övertalas att ge upp Alfredo och inte berätta för honom om dagens samtal.

Violetta håller på att skriva ett avskedsbrev till Alfredo, då han plötsligt åter är hemma igen. Under förevändning, att hon vill att far och son skall enas, reser hon till Paris. Ett bud lämnar hennes avskedsbrev till Alfredo. Alfredo uppslukas av sorg och raseri över Violettas avvisning av honom och han avslår faderns bön om att återvända hem till familjen. Han hittar Floras inbjudan och beger sig dit glödande av hämndlystnad.

Akt III

Flora Bervoix salong

Samma kväll anländer Alfredo till festen precis som gästerna har satt sig ner vid spelborden. Violetta kommer in ledsagat av Baron Douphol. Alfredo sitter med tur i korten, och han förklarar att den som har otur i kärleken har tur i spel. Baronen blir rasande över Alfredos oförskämdhet och utfodrar honom till ett spel, som Alfredo vinner.

När sällskapet går in till middagsborden, stannar Violetta kvar för att övertala Alfredo att lämna sällskapet för att undvika att det blir en duell. Violetta är bunden av sitt tysthetslöfte till Germont, och förklarar att hon älskar baronen. Skummande av svartsjuka kallar Alfredo in gästerna i salen och kastar alla de vunna pengarna framför Violettas fötter. Hennes underhåll är återbetalat. Germont anländer och ansluter sig till sällskapets fördömanden på hans tarvliga och dåliga uppförande. Alfredo inser, att hans känslor har gått överstyr. Han är förtvivlad, men baronen kräver en duell.

Akt IV

Violettas sovrum.

Violetta ligger i sin säng i sitt rum dödligt sjuk och ruinerad. Doktor Grenvil berättar för Annina, att det nu bara handlar om timmar. Karnevalens utanför på gatan hörs in genom fönsterna, och Violetta ger Annina i uppdrag att dela ut hennes sista pengar till de fattiga.

Hon läser om ett brev från Germont: Alfredo har sårat baronen och därefter rest till utlandet. Germont har själv berättat för honom om Violettas offer, och nu skyndar han sig tillbaka för att få hennes förlåtelse. Violetta är rädd för, att han kommer för sent…

Översatt av Mogens H Andersson

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts