La Traviata på Kungliga Operan

La Traviata på Kungliga Operan - synopsis La Traviata på Kungliga Operan - synopsis

“Kärlek Marguérite, jag är inte rik nog att älska Er, vilket jag gärna skulle vilja, men inte heller fattig nog att låta mig älskas, så som Ni tänker Er det…”

Scen 1

Den prostituerade Violetta är värdinna på en herrklubb. En ung man, Alfredo Germont, förklarar henne sin kärlek. Först avvisar hon honom men ber honom komma tillbaka. När hon blivit ensam funderar hon på om hon ska våga lämna sitt liv som call girl och satsa på kärleken, men hon är rädd.

Scen 2

Violetta har sagt ja till Alfredos kärlek och har i tre månader levt som i en dröm med honom. Men Alfredos far uppsöker henne och berättar att hennes förhållande med Alfredo ödelägger lyckan för hans familj. Han övertalar henne att lämna Alfredo. Violetta är djupt förtvivlad och berättar att hon är dödligt sjuk. Alfredo blir förkrossad men hans far försöker övertala honom att återvända hem.

Scen 3

Violetta är tillbaka som prostituerad bland sina tidigare älskare. De möts på en klubb där Violetta arbetat innann. Alfredo är också där. Hon ber honom gå men han försöker desperat övertala henne att komma tillbaka till honom. Då hon avvisar honom skämmer han ut henne offentligt. Alfredos far ifrågasätter hans våldsamma beteende.

Scen 4

Violetta ska snart dö. Hon väntar på Alfredo som är på väg efter att ha hört sanningen om vad som har skett. Alfredo kommer, liksom hans far, men för sent. Violetta dör i hans armar.

Kasper Holten

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi| Text: Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas roman Kameliadamen.

Libretto