La Traviata på Kungliga Operan – synopsis

La Traviata at Royal Opera in Stockholm - synopsis

La Traviata på Kungliga Operan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas roman Kameliadamen

Libretto

Här kan du hämta librettot till La Traviata på italienska ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS

Premiär

Premiär på Teatro La Fenice i Venedig 6 mars 1853. Sett föreställningen: 2.12.1994 Kungliga Operan Stockholm

Akt 1

Handlingen utspelar sig i 1890-talets Paris. Violetta Valéry har återkommit till staden efter en tids lungsjukdom och firar detta med en stor fest hemma i sin luxiösa våning, som hennes älskare Baron Douphol betalar. En annan vän, greve Gastone de Létoriéres, presenterar Alfredo Germont för henne,en ung man som beundrat henne på avstånd i ett år. Under festens gång blir Violetta åter dålig och Alfredo stannar kvar hos henne och hjälper henne: Han förklarar att han älskar henne. Violetta blir påverkad av hans ärliga uppsåt, men vågar inte uppmuntra honom. Hon ger honom dock en vit kamelia och ber honom återlämna den till henne när den vissnat.

AKT 11, scen 1

I ett stort hus långt utanför Paris lever nu Violetta och Alfredo ett lugnt och tillbakadraget liv. För första gången i sitt liv upplever kurtisanen verklig och äkta kärlek. Men deras ekonomiska situation börjar bli kritisk, Violetta ber sin kammarjungfru Annina sälja alla hennes smycken och andra värdefulla ägodelar. Den aningslöse Alfredo får äntligen veta vilka offer Violetta måste göra för att kunna leva med honom och han beger sig till Paris för att skaffa pengar. Violetta får oväntat besök av Alfredos far Giorgio Germont, som ber henne avstå från sonen, eftersom deras förbindelse kommer att utgöra ett hinder för Alfredos systers viktiga giftermål med en förmögen och mäktig man. Violetta som i sin kärlek förstår den unga kvinnans situation, lovar att lämna Alfredo om han efter hennes död får veta den riktiga orsaken till hennes svek. Hon skriver ett avskedsbrev till Alfredo som han får just när hon brådstörtat givit sig iväg till Paris och en fest hos väninnan Flora.Utom sig av vrede och sorg reser han efter henne och avslår faderns invitation att återvända till familjen.

AKT 11, scen 2

Det är stor fest hos kurtisanen Flora Bervoix. Violetta har återupptagit sin förbindelse med baron Douphol. Alfredo anländer och i sin svartsjuka provocerar han Douphol vid spelbordet. Violetta ber att få tala med Alfredo i enrum. Hon förklarar att hon älskar baronen. Inför alla gästerna förnedrar Alfredo Violetta genom att kasta sin spelvinst för hennes fötter – hennes betalning som hans “hora”. Germont, som också kommit till festen för att hämta sin son, tillrättavisar honom skarpt för hans oförskämdhet och baron Douphol utmanar Alfredo på duell. Violetta bryter samman.

AKT 111

Violetta ligger dödligt sjuk och ruinerad i sin våning. Endast doktor Grenvil och den trogna Annina finns vid hennes sida. Hon får genom ett brev från Germont veta att Alfredo, som nu känner till sanningen om hennes stora kärleksoffer, är på väg hem till henne efter en utlandsvistelse. Den årliga Pariskarnevalen är i full gång utanför på gatan när Alfredo anländer och de båda älskande förenas. Också Germont kommer för att be om förlåtelse. Omgiven av sina käraste vänner dör Violetta Valéry.

Related posts

Kommentera