La Traviata på Malmö Opera Musikteater – synopsis

La Traviata på Malmö Opera Musikteater - synopsis

La Traviata på Malmö Opera Musikteater – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas roman Kameliadamen

Libretto

Här kan du hämta librettot till La Traviata på italienska ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS

Premiär

Premiär på Teatro La Fenice i Venedig 6 mars 1853. Sett föreställningen: 11.01.2009 Malmö Opera och musikteater

AKT 1 Violettas fest

Efter en tids sjukdom firar Violetta sin återkomst till sällskapslivet med en fest. Bland hennes gäster finns en ung man, Alfredo, som länge har vart förälskad i Violetta. Hon avfärdar hans kärleksförklaring,men när han har gått kan hon inte släppa tanken på honom.

AKT II På landet

Alfredo och Violetta har dragit sig tillbaka till landet.Alfredo får av Violettas kammarjungfru veta att Violetta har sålt sina ägodelar för att bekosta vistelsen på landet. Alfredo beger sig till Paris för att skaffa fram pengar. När Alfredo är borta kommer hans far för att träffa Violetta.Han kräver att hon skall avstå från Alfredo för att rädda familjens rykte. Efter stor vånda går hon till slut med på att skiljas från sin älskade och skriver ett avskedsbrev. Alfredo blir överraskad och känner sig kränkt. Han måste hämnas på Violetta.

AKT II Floras fest.

Flora håller en stor fest, där det allmänna samtalsämnet är Violettas brytning med Alfredo. När Violetta dyker upp med sin gamle beskyddare,Baronen, blir Allfredo ursinnig. Han utmanar Baronen på kortspel. När Violetta försöker avvärja bråk dem emellan blir Alfredo provocerad och kastar sina spelvinster på henne och säger att nu äntligen har hon fått betalt. Alfredos far har följt efter sin son till Paris och fått veta hur sonen förödmjukat Violetta.

AKT III Violettas våning

Violetta har blivit allt sjukare oh trr inte längre att hon kan bli frisk. Alfredos far ångrar djupt vad han har gjort och berättar för sin son om Violettas självuppoffrande handling. Alfredo återvänder till Violetta för att be om förlåtelse. De älskande drömmer om ett nytt liv tillsammans, men det är försent. Violetta dör i Alfredos armar.

Related posts

Kommentera