La Traviata på Malmö Opera

La Traviata på Malmö Opera
La Traviata på Malmö Opera dag 2.
La Traviata på Malmö Opera dag 2.

La Traviata på Malmö Opera

Ikväll var det dags för årets första operabesök, faktiskt helt oplanerat. Den här gången blev det Verdis La Traviata, eller som man sa tidigare, Den vilseförda.

Det är en opera som jag har sett ett antal gånger tidigare, samtidigt som det också är en opera som har gjort mig mycket missnöjd.

För några år sedan såg jag David Radoks uppsättning på Det Kongelige Opera i Köpenhamn och det var tyvärr en nyuppsättning som gjorde mig mycket besviken och mest på scenografi och scenbilden. Några år tidigare hade jag en sett den gamla klassiska uppsättning på Gamle Scenen och var mycket nöjd. Precis så vill jag att La Traviata skall framföras.

För ännu fler år sedan såg jag Stockholmsoperans version och var helt begeistrad. För ett par månader sedan såg jag så Kasper Bech Holtens uppsättning på Stockholmsoperan. En värre uppsättning har jag inte sett och hoppas också slippa få vara med om. Problemet är att det kan ingen veta i förväg. Jag menar om det blir bra eller dåligt.

Ryktet om att Malmöoperans version var bra för att inte säga mycket bra sprider sig fort så därför var det helt i sin ordning att ta tillfället i akt denna helgdagseftermiddag. Till ryktet om storheten bidrager kanske den amerikanska sopranen Kelly Kaduce, även om jag inte riktigt förstår varför man måste leta efter sopraner på andra sidan atlanten, när det på ett kvarters avstånd fån Malmö-operan finns minst lika lämpliga sopraner, men det är kanske en annan sak. Alfredo Germont sjöngs av den columbianske tenor César Augusto Gutiérrez, som gjorde bra ifrån sig i Bellinis La sonnambula härom året.

Denna eftermiddag sjöngs Violetta Valéry av Malmös egen Agneta Eichenholz, med stor bravur.
Giorgio Germont skulle sjungas av vår egen Bengt Krantz, men han hade totalt tappat rösten så på så sätt så blev det en mycket märklig upplevelse. Jag har varit med om tidigare att någon har blivit sjuk, men då har ledningen för operan kallat in en ersättare och så har den indisponerade sångaren fått agera på scen, medan ersättaren har stått och sjungit i orkesterdiket.

Dirigenten förklarade i pausen efter första akten att han tog på så sig ansvaret för att föreställningen inte bröts. Under föreställningen hade jag nog uppfattningen att man borde av avbrutit föreställningen på grund av att Bengt Krantz var indisponerad. När föreställningen var över hade jag samma uppfattning som dirigenten, nämligen att föreställningen fick fortsätta.

Till den uppfattningen bidrog naturligtvis beskedet att de som så önskar kunde mot uppvisandet av kvällens biljett få en ny biljett eller biljett till en annan föreställning.

Några ord om själva uppsättningen som sådan. Den är regisserat av Thomas de Mallet Burgess och hade ursprungligen premiär på Malmö opera i september 2002. Sedan dess har föreställningen blivit uppfräschad och jag måste säga att jag tyckte mycket om denna uppsättning. Mycket vacker och en elegant iscensättning som lyckades förena det klassiska med det moderna.

Sånginsatserna var något utöver det vanliga och en särskild eloge vill jag ge till Agneta Eichenholz, som var fenomenal särskilt i andra scenen i första akten och helt igenom andra akten. César Augusto Gutiérrez, var tidvis lysande, men borde tänka på sitt scenuppträdande. Där finns något att förbättra.

En eloge vill jag också ge till Malmö operakör, men de är alltid mycket bra, men kanske ändå lite vassare idag. Orkestern under ledning av Joseph Swensen, var också mycket bra, vilket dom vanligtvis också är.

Avslutningsvis har det varit en mycket trevlig eftermiddag och kväll, även om det naturligtvis var tråkigt att missa Bengt Krantz, för det är ju ändå en mycket väsentlig del av operan som vi gick miste om.

Läs mer om synopsis/handling här

Related posts

Kommentera