La Traviata till SF-Filmstaden

La Traviata från Royal Operahouse - absolut fullträff - Venera Gimadieva och Saimir Pirgu La Traviata från Royal Operahouse - absolut fullträff - Venera Gimadieva och Saimir Pirgu

I går kväll visades Richard Eyres kända version av Giuseppe Verdis La Traviata, som ursprungligen hade premiär, tror jag, 1994. Egentligen hade jag inte planerat att se just denna överföring från Royal Operahouse i London dels beroende på att jag ju har sett några uppsättningar tidigare dels för att sändningarna från ROH drar ut på tiden. Vanligtvis börjar sändningar 20:15 och är slut omkring 23.30, vilket betyder att jag inte är hemma förrän dagen efter!

I sista stund ångrade jag mig och lyckades komma till SF Filmstaden på Storgatan i Malmö  och då hade föreställningen redan börjat eller rättare  sagt introduktionen från London.

Det var tur att jag ändrade mig för detta var en av de allra bästa uppsättningarna jag har upplevt. Ett starkt sångarlag, en fantastisk kör insats och med en orkester på tå under ledning av dirigenten Yves Abel.

Kläddesign som speglade dresscoden för den aktuella perioden och en scenografi som inte lämnar övrigt att önska, men också en effektfylld koreografisk insats!

Sångarinsatser tillhörde absolut världsklass, med den unga ryska koloratursopranen Venera Gimadieva som föreställningens absoluta centrum, men absoluta toppinsatser också av den albanske tenoren Saimir Pirgu och den italienske barytonisten Luca Salsi.

Dessutom med utmärkta insatser av de övriga medverkande där jag särskilt noterade och uppskattade Samuel Sakker, som gästen som introducerade Alfredo Germont för Violetta Valéry.

Trevligt med dirigentens introduktion av musiken i en kommande akt! Mycket mer uppskattat än när sångarstjärnor ställer fåniga frågor till andra sångarstjärnor, vilket sker på ett berömt operahus “over there”!

Simon Callow introducerade och presenterade föreställningen på ett ytterst professionellt sätt!

La traviata signerad Richard Eyre kommer absolut att tillhöra mina absoluta favorituppsättning och det beror nog mest på att uppsättningen var i den av kompositörens förlagda tid och det är en karamell som jag kan suga på länge.

Du som missade föreställningen i går får en ny chans söndag 7.2 kl 15

Om föreställningen

 Upphovspersoner

Kreativt team

Dirigent: Yves Abel
Regi: Richard Eyre
Regi: (Nypremiär) Daniel Dooner
Scenografi: Bob Crowley
Ljus: Jean Kalman
Koreografi: Jane Gibson

Medverkande

Violetta Valéry: Venera Gimadieva
Flora Bervoix: Andrea Hill
Markis d´Obigny: Jeremy White
Baron Douphol: Yuriy Yurchuk
Doktor Grenvil: James Platt
Gastone de Letorières: Samuel Sakker
Alfredo Germont: Saimir Pirgu
Annina: Sarah Pring
Giuseppe: Neil Gillespie
Giorgio Germont: Luca Salsi
Ett bud: John Bernays
Tjänaren: Michael Lessiter