Läderlappen operett på GöteborgsOperan

Läderlappen operett på GöteborgsOperan Läderlappen operett på GöteborgsOperan

Operetten översattes till svenska av Ernst Wallmark och uppfördes första gången på Mindre teatern i Stockholm den 2 december 1875 med bl.a. August Warberg och Minchen Bergström i rollerna. Senare har den satts upp på Oscarsteatern 1908, 1910, 1917-18, 1921 och 1945, av Anton Salmsons sällskap 1908, av Albert Ranfts ambulerande lyriska sällskap 1912 och 1929. På Stockholmsoperan sattes Läderlappen upp för första gången den 4 maj 1925 och den iscensattes åter med premiär den 17 september 1935 och den 12 maj 1953,  samt senast i en uppsättning från den 30 januari 2010. Den uppfördes på Folkoperan med premiär den 14 februari 1992  samt på Göteborgsoperan med premiär den 12 november 1994 och senare även en uppsättning med premiär den 7 februari 2009. Föreställningen 1994 sändes även av TV4.

Detta händer i Läderlappen

Tandläkare Gabriel Järnesten, Skårsgatan 4, Göteborg, besitter, förutom en nybyggd örgrytevilla med alla moderna bekvämligheter, inklusive sin pillerknaprande fru Rosa-Linda och hembiträdet Suzanne från Alingsås, marknadens hetaste bil, en Volvo P1800. Parkerar gör han mest som det faller honom in. Nu har han råkat ut för en Lapplisa som han lappat till av “en olycksländelse” när han skulle “erbjuda henne en slant”. För detta ska han avtjäna ett sju dagar långt fängelsestraff. Känslorna på Skårsgatan är högst blandade.

Wagnersjungande Siegfried, en tidigare älskare till Rosa-Linda, dyker upp från ingenstans och hoppas nu på “sju dagar i himlen” med Rosa-Linda medan Järnesten är borta.

Suzanne får ett brev från sin syster Elsa,som är balettdansös på Storan, om att det ska vara fest på Gripsholm samma kväll Suzanne uppfinner en plötsligt dödssjuk faster för att få ledigt.

Järnesten kommer hem efter att ha fått sitt straff förlängt med ytterligare tre dagar.Han ska nu sitta av tio dagar och beskyller sin advokat, Blind, för att vara inkompetent.

Advokat Sjögren, gammal skolkamrat till Järnesten, dyker upp. Han inbjuder Järnesten att under falskt namn följa med på samma glamourösa fest. Den från Sovjetunionen nyligen avhoppade balettdansösen Rudolf Nurejev är festens värd, och från Stora Teatern kommer, enligt Sjögren,stjärnor som t ex Berith Bohm, Berit Hallén och Claes Jakobsson. Och så en rad små dansöser förstås, som säkert skulle uppskatta att få lära känna en man som Järnesten, snart iförd italiensk adelstitel. Och hans förnämliga Volvo.

Järnesten klär nu om till smoking innan han ska iväg till häktet och förklarar för sin fru att detta är ett sorts politiskt ställningstagande.Husan Suzanne tjuvlånar Rosa-Lindas festblåsa och sticker iväg till partyt på Gripsholm.

Sedan dröjer det inte länge innan Siegfried dyker upp, och tillsammans ger sig han och Rosa-Linda in i ett kärleksrus vid poolkanten i trädgården på Skårsgatan.

Häkteschefen Frank och hans assistent kommer till villan för att hämta Gabriel Järnesten. De anländer mitt i Rosa-Lindas och Siegfrieds Liebestod. Frank utgår från att Siegfried är husets herre, alltså Järnesten själv, och Siegfried förs till häktet.

AKT II.

Party på Gripsholm.

“Alla” är där, stjärnorna från Storan, socie:én med skeppsredare Dan-Axel Broström och hans Anna-Bella i spetsen. Suzanne introduceras som dansösen Olga och, när Järnesten så småningom dyker upp, introducerar advokat Sjögren honom som Markisen av Ossoli. även häkteschefen Frank är inbjuden, och presenteras som greven av Pontecorvo. Husa och herre, katter och hermeliner, alla dricker de champagne -eller rysk vodka …

En underskön, maskerad kvinna gör entre det är Rosa-Linda, förklädd till den ungerska filmstjärnan Gizella Gabor. Järnesten beslutar sig omedelbart för att försöka förföra den okända skönheten …

Och Nurejev beslutar sig för att “slänga lite mer bränsle på brasan”.

AKT III

Häktet i polishuset på Heden kl 07.00.Här regerar Siv Hult. Det har hon gjort med fast hand i 32 år. En gång drömde hon om att bli sångerska, men det är länge sedan. Nu ser hon fram emot ytterligare en välordnad dag…

Hennes chef Frank anländer, för ovanlignetens skull iförd smoking och spritdoftande andedräkt …

Två festklädda unga kvinnor anländer för att övertala Frank att ordna en anställning på Stora Teatern åt den ena av dem …

Markisen av Ossoli anländer och påstår att han heter Järnesten. Som redan sitter cell 12 …

Olga och Elsa hamnar i cell 13 och får möjlighet att bekanta sig med vissa desinfektionsprocedurer…

Advokat Blind anländer, ditkallad av den Järnesten som redan sitter inne … Blind tvingas till handlingar ingen familjeadvokat skulle behöva utföra …

Rosa-Linda anländer för att rädda Siegfried, innan hennes man anländer. Advokat Blind anlitas för att lösa problemen…

Rosa-Linda bestämmer sig för att låta alla masker falla..

Advokat Sjögren anländer.Och ställer allt till rätta?

Till sist har ingen rätt eller fel. Ur svek och kaos föds kärlek, fest och försoning; allt var ju champagnens fel!… Och i den här historien tar champagnen aldrig slut, och snart öppnar sig åter fältet för nya spel och lekar.

Upphovspersoner

Musik: Johann Strauss d y|Text:Karl Haffner och Richard Genée efter ett lustspel av Henri Meilhac och Ludovic Halévy.