Läderlappen publiksuccé Ystad Teater 2015

Läderlappen publiksuccé Ystad Teater 2015 Läderlappen publiksuccé på Ystad Teater

Det är en fartfylld och underhållande föreställning som regissören, Rickard Söderberg,tillsammans med det konstnärliga teamet har satt upp på Ystads ärevördiga teater. Precis som med regissörens första regiuppdrag, Alcina, är det en komprimerad version som vi får uppleva, men också en uppsättning med gott om signaler, som tillsammans med kunskap om den ursprungliga uppsättningen träffar mitt i prick: alla skall ha rätt att älska varandra alltså oavsett kön och  och framförallt sexuella preferenser. Om man egentligen redan är gift eller ej behöver nödvändigtvis inte heller ha större betydelse.

Läderlappen publiksuccé Ystad Teater 2015

Störst av allt är kärleken!
Läderlappen är ju inget enkelt eller lätt verk att genomföra musikaliskt och då särskilt inte med den lilla orkestern som huserade i “diket” under ledning av den till vardags  verksamme barytonisten, Jonas Samuelsson.

I stort anser jag att de klarade sitt uppdrag bra och de kommer med all säkerhet att gå från klarhet till klarhet!

Sångligt är det en riktig höjdartillställning och vem hade kunnat tro något annat med Rickards kvartett av skönsjungande damer. Särskilt roligt att få uppleva Susanne Resmark i en något annorlunda framtoning än den från de förnämsta operascenerna världen runt.

Ensemblens primadonnor Laine Quist och yrvädret Elinor tävlade i koloratur- och sopranfacket tillsammans med mezzosopranerna Susanne Resmark och Lotte Ohlander. Det inte bara sjöngs utomordentligt också det sceniska uttrycket lämnade inget i övrigt att önska.

Det sjöngs och agerades utmärkt även bland de medverkande herrarna som har sången som sitt yrke och särskilt uppskattade jag Torbjörn Lillieqvist´s sångliga och sceniska framförande som advokaten, förlåt stjärnadvokaten Blind.

Det som drar ned ett annars givet femstjärnigt betyg är tredje aktens monolog  som Lars Humble,en annars gammal teaterräv svarar för, men det är kanske ett genialt drag, men detta hade jag svårt att ta till mig på premiärföreställningen. På tok för långt, men nu vet vi ju i alla fall att Lars Humbles stora dröm var att sjunga i tenorläge och helst då Calaf´s stora aria ur Turandot!

Likt en annan känd regissör, som för övrigt är aktuell senare i höst, så gjorde föreställningens regissör ett bejublat framträdande och sjöng en icke helt okänd aria från en opera som för övrigt har premiär i ett annat operasällskap nu på lördag.

Ett bejublat och uppskattat framträdande, som man nog måste vara i salongen för att riktigt kunna uppskatta.

Det blev sammanfattningsvis en fin upplevelse på Ystad Teater som jag mycket gärna rekommenderar för ett eller flera besök.

Om föreställningen

Premiär Ystad Teater 2.7.2015

Upphovspersoner

Musik: Johann Strauss d.y| Svensk text och bearbetning: Rickard Söderberg med assistans av Sven Melander

Kreativt team

Regi: Rickard Söderberg
Dirigent: Jonas Samuelsson
Kostym: Ann Walton
Ljus: Sara Andersson
Orkesterarrangemang: Viktor Kozodov och Svetlana Orlova

Medverkande

Rosalinda: Laine Quist
Eisenstein: Tommy Juth
Falke: Susanne Resmark
Adele: Elinor Fryklund
Alfred: Johan Palmqvist
Orlovsky: Lotte Ohlander
Frank: Sven Melander
Blind: Torbjörn Lillieqvist
Frosch: Lars Humble
Concertino Internazionale

Läs mer