Lakmé Delibes verk på Malmö Opera

Lakmé på Malmö Opera synopsis Fotograf: Magnus Bergström

Operan skrevs av Delibes 1881-1882 och den uruppfördes på Opéra-Comique i Paris den 14 april 1883. Dess popularitet framgår av att man 1909 hade givit 500 föreställningar och 1931 tusen på Opéra-Comique. Den tillhör de på sin tid mycket omtyckta exotiska franska operorna, där Afrikanskan och Pärlfiskarna är andra exempel och den är fortfarande en av de mest spelade franska operorna.

Akt I

Brahminen Nilakantha är en svuren motståndare till landets inkräktare som förbjudit honom att utöva sin religion. Han har gjort sin dotter Lakmé till en gudinnefigur och håller henne borta från yttervärlden.

När brahminen ska på möte för att förbereda morgondagens fest till gudarnas ära låser han in Lakmé och låter Mallika och Hadji vakta henne.

Ensamma drömmer sig väninnorna sig bort till en flod omgiven av vackra blommor.

Ett sällskap engelsmän bryter sig in på området. De ser inget farligt – förutom några giftiga blommor – men Frédéric inser att de brutit sig in hos den upproriske brahminen. Han berättar om Nilakanthas vackra dotter Lakmé. Gérald blir intresserad, trots att hans fästmö Ellen är med.

Ellen får syn på blomgirlanger som Lakmé tillverkat till gudarna. När de övriga i sällskapet går stannar Gérald kvar för att teckna av blommorna och gör sig samtidigt en drömbild av Lakmé.

Snart kommer Lakmé med ett fång blommor.

När Lakmé inser Géralds närvaro ropar hon till. Mallika och Hadji kommer rusande men Lakmé skickar iväg dem.

Lakmé bannar främlingen för att han brutit sig in men Gérald överöser henne med kärleksförklaringar. De förälskar sig i varandra.

Brahminen är i antågande och Lakmé övertalar Gérald att gå.

Nilakantha, som ser att någon gjort intrång, uttalar en dödsdom över förövaren.

 

Akt II

Miss Bentson har kommit ifrån sitt engelska sällskap i vimlet på marknadsplatsen.

Efter stängningsdags återses sällskapet och lägger märke till en tiggare.

Eftersom Lakmé inte vill avslöja för sin far vem främlingen är drar Nilakantha slutsatsen att det är en älskare. Brahminen har klätt ut sig till tiggare och tvingar Lakmé att sjunga för att locka fram Gérald.

Till slut hör Gérald henne, kommer fram och avslöjar därmed sig.

Brahminen vet nu vem främlingen är. Tillsammans med sina anhängare gör han upp en plan för att döda Gérald.

Lakmé är under tiden med Hadji, som känt Lakmé sen barnsben, som säger att han hjälper henne med om hon så önskar.

Lakmé och Gérald möts. Paret inser sina olikheter men drömmer ändå om en möjlig framtid tillsammans i kärlek.

Festligheten till gudarna startar. I folkmassan tar sig Nilakantha fram till Gérald och knivhugger honom.

 

Akt III

Lakmé har läkt Géralds sår. Om han tidigare tvekat något bryr han sig nu enbart om Lakmé. De är lyckliga. Utanför hörs unga par gå till en helig källa vars vatten ger evig kärlek. Lakmé går för att hämta av källvattnet till dem.

Medan hon är borta kommer Frédéric som påminner Gérald om verkligheten.

När Lakmé återvänder med det heliga vattnet märker hon att Gérald är förändrad.

När Gérald åter påminns om verkligheten äter Lakmé en giftig blomma. Sedan dricker båda av vattnet som förbinder dem för evigt.

När Nilakantha hittar Lakmé tillsammans med Gérald är hon döende. Hon hinner berätta att Gérald druckit av källans vatten och därför är välsignad av gudarna.

Upphovspersoner

Musik av Léo Delibes|Librettot av Edmond Gondinet och Philippe Gille bygger på romanen Le mariage de Loti av Pierre Loti.

Libretto