Lakmé nästa operapremiär på Malmö Opera

Lakmé på Malmö Opera synopsis

Lakmé nästa operapremiär på Malmö Opera

Lakmé, opera i tre akter av Léo Delibes (musik) samt Edmond Gondinet och Philippe Gille (libretto), inspirerad av romanen Le mariage de Loti av Pierre Loti. Urpremiär på Opéra-Comique i Paris 14 april 1883. Svensk premiär på Stockholmsoperan 15 januari 1890. Premiär på Malmö Operas stora scen 7 okt 2017 kl 18.

Lakmé är den vackraste opera de flesta aldrig hört talas om, med flera örhängen som tillhör stapelvarorna i film och reklam. Regissören Nicola Raabs spännande tolkning på Malmö Opera får en imponerande musikalisk inramning, med den nya ryska sopranen Svetlana Moskalenko som den indiska flickan Lakmé och med dirigenten Philippe Auguin framför Malmö Operaorkester.

Lakmé är den franske kompositören Léo Delibes största, någon skulle säga enda, bestående framgång. Men vilken framgång! Full av sköna melodier, en ömsint orkestrering och med en liten släng av exotiska musikaliska traditioner – Lakmé är den vackraste opera de flesta aldrig hört talas om!

Trots det klingar stycken som Blomsterduetten och Klockarian bekant för många – det är musik som använts i allt från flygbolagsreklam till Simpsons och 50 Shades of Grey.

Om Lakmé

Lakmé utspelar sig i det av britterna koloniserade Indien. Brahminen Nilakantha leder en underjordisk motståndsrörelse som bekämpar kolonisatörerna. Men Nilakanthas dotter Lakmé blir förälskad i den engelska soldaten Gérald. Det är en kärlek över klassgränser som inte accepteras av omvärlden.

Nicola Raab är född i Tyskland, men har världen som sitt arbetsfält. Hennes Othello på Det Kongelige i Köpenhamn belönades med Reumert-priset för Bästa danska operaproduktion 2013.

Mångfaldigt prisbelönta sopranen Svetlana Moskalenko, som spelar Lakmé, är ny på Malmö Opera. Moskalenko är en ung sångerska, utbildad på Konservatoriet i St Petersburg av Tamara Novichenko, som också var Anna Netrebkos lärare. Youtube

Philippe Auguin är chefsdirgent vid Washington National Opera och The Kennedy Center Orchestra i Washington DC, USA. I inledningen av sin karriär var han assisterande dirigent till Herbert von Karajan och sir Georg Solti.

Lakmé är cirka 2 h 50 min lång. Föreställningen sjungs på franska med svensk textning.

Föreställningen sänds direkt i SR P2 och lördag 14. okt kl. 19.20 i DR P2.

Lördag 30 sept kl 13–13.45 har vi Koll på Lakmé. Teaterchef Michael Bojesen samtalar med team och solister om Delibes opera. Några musikaliska godbitar blir det också. Fri entré

Team

Scenografi: Anne Marie Legenstein
Kostym: Gesine Völlm
Ljus: Zerlina Hughes
Video: Martin Eidenberger
Regi: Nicola Raab
Dirigent: Philippe Auguin/Magnus Fryklund

 

I rollerna

Lakmé: Svetlana Moskalenko/Beate Ritter
Gérald: Leonardo Ferrando
Nilakantha: Taras Shtonda
Mallika: Matilda Paulsson
Ellen: Julie Mathevet
Rose: Laine Quist
Frédéric: Jakob Högström
Miss Bentson: Maria Streijffert
Hadji: Eric Lavoipierre
Spåman: Tobias Nilsson
En kinesisk köpman: Jacob Wistrand
En indisk polis: Thomas Hildebrandt

Malmö Operakör & Malmö Opera

 

Related posts