Lars – Erik Jonsson tenor 1959 – 2006

Bogdan Szyber - Carina Reich konstnärligt team

Lars – Erik Jonsson tenor 1959 – 2006

Han har studerat vid Musikhögskolan i Piteå samt vid Operahögskolan i Stockholm. Han har etablerat sig som en av Sveriges ledande tenorer och erhöll 1998 tidningen Musikdramatiks Birgit. Bland hans tidigare engagemang kan nämnas Laca i Jenufa, titelrollen i Brittens Peter Grimes och Don José i Carmen på GöteborgsOperan samt Canio i Pajazzo på Malmö Opera och Musikteater.

På Kungliga Operan i Stockholm har han sjungit Sjujskij i Mussorgskijs Boris Godunov samt medverkar i Korngolds Die Tote Stadt. Han har även sjungit Peter Grimes på Finska Nationaloperan i Helsingfors och på gästspel på Staatsoper i Berlin. Vidare har han sjungit Siegmund vid ett halvkonsertant framförande av utdrag ur Wagners Nibelungens ring på GöteborgsOperan.

Under våren 2001 medverkade han vid konsertanta framförandena av Sibelius opera Jungfrun i Tornet i Manchester och Tallinn. Operan spelades in och är nu utgiven på CD. Senare under den säsongen sjöng han Mats i Rangströms Kronbruden konsertant på Kungliga Operan i Stockholm. Våren 2002 följde titelrollen i Peter Grimes på operan i Oldenburg och på hösten sjöng han Herodes i Salome och Quint i Brittens Turn of the Screw vid Oper Frankfurt och Tenoren/Bacchus i Ariadne på Naxos på Malmö Opera och Musikteater. Hösten 2003 sjöng han Hans i Smetanas Brudköpet på Kungliga Operan i Stockholm.Hans sista roll på Kungliga Operan var Karl X Gustaf i nypremiären av Hans Gefors opera Christina.Han är även en mycket uppskattad konsertsångare och har framträtt med flera av Skandinaviens ledande symfoniorkestrar.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Ariadne på Naxos  Tenoren Malmö Opera 25.1.2003

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera