Lars Tibell tenor och administrativ chef

Lars Tibell tenor och administrativ chef

Utbildning: Musik- och operahögskolorna i Göteborg. Karriär: 1977–1997 sångare, 1997 –1999 artistchef vid Malmö opera, 1999–2003 verkställande direktör och konstnärlig ledare vid Norrlandsoperan, 2003– operachef Malmö Opera. 

Lars Tibell tenor och administrativ chef

ORFEUS – statyetten

ORFEUS – statyetten har inte delats ut på flera år, men i år återupptogs utdelningen. Pristagare blev Malmö-operans tidigare chef, Lars Tibell.

Motiveringen: ”Lars Tibell har med sin imponerande och djärva satsning på konstnärligt högtstående verk ur såväl den gängse klassiska som den nyskapande moderna operalitteraturen placerat Malmö Opera som en spännande och betydande scen på den europeiska operakartan.”

Ett val som säkert komma att kunna diskuteras, men knappast ifrågasättas. Jag skall villigt erkänna att jag inte har varit någon stor anhängare av Lars Tibell, men efter ombyggnaden av operan så har jag ändrat min uppfattning till en mer positiv sådan.

Det som jag framförallt har uppskattat är att Malmö Opera numera spelar opera i huset, men visst kan jag också ha synpunkter på repertoarvalet och direkt tveksam är jag till Julie en nyskriven opera som påstås inte vara mer än en timme. Däremot tycker jag att det var utomordentligt ledsamt att läsa att Bela Bartoks opera Riddar Blåskäggs Borg valdes bort.

Priset delas ut av OVIS- Operakonstens vänner i Skåne.

Lars Tibell medverkade i en produktion på Kungliga Teatern 1984

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Simon Boccanegra Gabrielle Adorno Malmö Opera 23.9.1990
Lucia di Lammermoor Arturo Malmö Opera 7.2.1997
La Boheme Rodolfo Malmö Opera (Malmö Stadsteater) 24.3.1999

läs mer