Las Palmas

laspalmas
Auditorio Alfredo Kraus i bakgrunden.

Las Palmas

Las Palmas de Gran Canaria är en spansk stad och huvudstad på Gran Canaria på Kanarieöarna i Atlanten. Det är också huvudstad i provinsen Las Palmas och tillsammans med Santa Cruz på Teneriffa delad huvudstad i den autonoma regionen Kanarieöarna.

Historia

Las Palmas grundades den 24 juni 1478 av Juan Rejón och de kastilianska trupperna efter att de hade besegrat de lokala guancherna (ursprungsbefolkningen). Erövringen hade börjat i Guiniguada som ligger i Veguetaområdet i staden.

Det grymma slaget pågick i fem år och kostade många liv bland stadens invånare som inte kunde försvara sig med de undermåliga vapen som Reyes Católicos hade till förfogande. Erövringen var genomförd 1483 då ön införlivades med kastiliens krona av Don Pedro de Vera och även invånarna på den nordvästra ön underkastade sig honom.

Las Palmas betydelse växte gradvis och blev det administrativa och politiska centret i arkipelagen och staden utnämnde sig bland annat till biskopsstift över Kanarieöarna (vilket den idag är för provinsen Las Palmas) och undersökningsdomstol.

I oktober 1595 lyckades Las Palmas försvara sig mot en attack från engelsmännen Francis Drake och John Hawkins, men fyra år senare satte holländaren Van der Does staden i brand.

Under de första århundradena blev Las Palmas ekonomiskt mycket framgångsrikt, främst beroende på produktionen av sockerrör på 1600-talet som exporterades till Amerika och Europa. På grund av det ekonomiska uppsvinget blev staden utsatt för flera piratattacker ända in på 1700-talet.

På 1800-talet utförde staden viktiga åtgärder för ekonomin då de öppna hamnarna restaurerades, en åtgärd som gjorde att stora fartyg kunde lägga till vid staden och som var viktig för de kommersiella relationerna i hela arkipelagen. Det var den första åtgärden som ledde till att turismen senare blev den största inkomstkällan. Det första hotellet, Hotel Santa Catalina, byggdes 1890 och anses vara ett av de finaste hotellen i Las Palmas.  Efter det spanska inbördeskriget och andra världskriget ökade turismen sakta. Julen 1957 tog turismen ordentlig fart då ett flygplan från det svenska flygbolaget Transair AB landade på Gandoflygplatsen med 54 passagerare ombord. Eran med charterresor började och blev den största inkomstkällan, inte bara på Gran Canaria utan hela Kanarieöarna.

Las Palmas är idag en kosmopolitisk stad.  Det finns populära närliggande stränder (Las Canteras och Las Alcaravaneras) och hamnen Puerto de la Luz var en av de mest trafikerade hamnarna från 1970-talet till början av 1990-talet. Som ett resultat av detta bor och arbetar människor från hela världen i Las Palmas. Koreanska och indiska stadsdelar är de största även om de flesta av invånarna har skaffat sig spanskt medborgarskap.

Las Palmas

Länk till Ópera de Las Palmas de Gran Canaria

Related posts