Lear på Malmö Opera – synopsis

Lear på Malmö Opera - synopsis Lear på Malmö Opera - synopsis

Shakespeares drama hade sysselsatt både Berlioz, Verdi (som till och med började förbereda en tonsättning) och Debussy. Lear var ett beställningsverk från Bayerische Staatsoper i München, men idéns upphovsman var barytonsångaren Dietrich Fischer-Dieskau som också sjöng titelpartiet vid den sensationella urpremiären den 9 juli 1978. Svensk premiär den 27 april 2013 på Malmö Opera.

 

AKT I

Kung Lear är trött på regerandet och vill dela upp riket mellan sina tre döttrar. Men först måste var och en övertyga honom sin kärlek. De äldsta Goneril och Regan smickrar fadern stort,medan hans favorit Cordelia vägrar ta till överord. Den vredgade Lear gör henne arvlös och ger halva riket var till Goneril och Regan. Greven av Kent protesterar och blir landsförvisad.Cordelia gifter sig med kungen av Frankrike och lämnar landet.

Edmund, utomäktenskaplig son till greven av Gloster, lurar fadern att tro att halvbrodern Edgar, Glosters son och arvinge,vill ta livet av sin far.

Lear lever ett fritt liv och drar r runt med sin narr och sitt riddarfölje. Kent återvänder förklädd och sluter sig till honom. Goneril och Regan, med sina makar hertigarna av Albany och Cornwall, vägrar att underhålla Lears stora uppvaktning. Kent sätts i stocken för att ha tjyvlyssnat. Döttrarna jagar bort Lears följe. Narren och Kent leder iväg den djupt kränkte kungen

Under en storm på heden exploderar Lear i raseri. Kent sänder bud efter Cordelia. Edgar, förklädd som den sinnessvage ‘stackars Tom” ger Lear, som själv är på gränsen till galenskap,fristad i sin koja på heden. Lears sinnesförvirring stegras ytterHgare innan Gloster och hans följe kommer för att ta honom till Cordelia som landstigit med sin armé i Dover.

AKT II

Gloster anklagas för förräderi av Cornwall och Regan. När de river ut hans ögon försöker en tjänare hindra dådet men blir själv dödad efter att ha dräpt Cornwall. Gloster inser att Edmund är med i komplotten. Gloster kastas ut. Goneril förför Edmund och planerar att gifta sig med honom när hon gjort sig av med den svage Albany.

Cordelia letar efter sin far. Den blinde Gloster möter “stackars Tom”, ovetande att det är sonen Edgar, och ber om att bH förd till Dover. Albany förebrår Goneril när hon jublar över Cornwalls död och Glosters öde. Edgar har fört Gloster till vad den senare tror är Dovers klippor. Gloster försöker kasta sig ner för dem och Edgar övertygar honom att han mirakulöst har klarat fallet. Lear närmar sig, Gloster känner igen hans röst. Kungen återfår delvis sina sinnens bruk. Franska soldater anländer för att föra honom till Cordelia. Glimtvis redig försonas Lear med henne.

Edmund tillfångatar Lear och Cordelia och skickar dem i fängelse. Albany vill skydda dem. Goneril som är svartsjuk på Regans relation med Edmund, giftmördar systern. Edgar uppträder som en okänd riddare och utmanar Edmund i tvekamp. När Edmund dör begår Goneril självmord.

Lear bär fram Cordelias döda kropp – hon har blivit hängd på order av Goneril och Edmund. Lear sörjer sin dotter. Han dör.

Upphovspersoner

|Musik och text: Aribert Reimann|Libretto: Claus H Henneberg, baserad på William Shakespeare pjäs Kung Lear (1605) i den tyska översättningen König Lear (1777) av Johann Joachim Eschenburg|