Les Misérables – en filmad bokupplevelse

Les_Miserables

Les Misérables –  en filmad bokupplevelse

Filmpremiär på Les Misèrables

Biograf Spegeln 18 januari 2013

Regissör Tom Hooper

I rollerna

Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Samantha Barks, Eddie Redmayne

I min ungdom slukade jag historiska romaner och då var Victor Hugo´s “Samhällets olycksbarn” och “Ringaren i Notre Dame” tillsammans med Alexander Duma´s böcker om de “Tre musketörerna” favoritböckerna.

Nu har “Les Misérables” haft sin Sverigepremiär och filmen bygger på boken “Samhällets olycksbarn” som Victor Hugo fick färdigställt efter tjugo års arbete 1862. Det är nog mer korrekt att skriva att filmen bygger på musikalen med samma namn.

Musikalen är skriven av radarparet Claude-Michel Schönberg och Alain Boublil och hade ursprungligen premiär i Paris 1980. Det gjordes en engelsk version som fick premiär i London 1985 och den gavs på Palace Theatre fram till 2004 då den fortsatte på en annan teater där den fortfarande ges. Det är förmodligen den musikal som har spelats längst i hela världen.

I Sverige har föreställningen spelats på Cirkus i Stockholm (1990), Värmlandsoperan i Karlstad (1996-97), Göteborgsoperan (2000) samt på Malmö Opera och Musikteater (2001) och åter på Malmö Opera säsongen 2011-12.

2010 inleddes Tom Hoopers filmatisering av musikalen och efter en succéartad premiär i London i december 2012 har filmen nu nått Sverige.

Om handlingen

Les Misérables handlar om strafffången Jean Valjean som döms till femårs tukthus för att ha slutit en limpa bröd, men på grund av sina återkommande rymningsförsök får han tillbringa 19 år i tukthuset. Han släpps villkorligt fri och avviker från sin övervakning och med hjälp av en biskop får han möjlighet att börja ett nytt liv under annat namn, men jagas genom åren av sin förre fångvaktare, Javier som nu har fått en polistjänst i samma stad som Jean Valjean bor under namnet monsieur Madeleine.

Han är förutom fabriksägare även stadens borgmästare. Jean Valjean får reda på att en man som man tror är den förrymde Jean Valjean skall föras över till tukthuset varför han anmäler sig själv till domstolen, men i tumultet passar han på att fly.

Samtidigt har han lovat en av sina tidigare anställda Fantine, som hans förman har avskedat och ställt på bar backe och därför tvingas att prostituera sig för att dels överleva och få ihop pengar som hon skall betala till värdshusparet Thenardiers, att han skall ta hand om hennes barn, Cosette. Cosette utnyttjas som gratis arbetskraft och far illa hos värdshusparet.

Javert fortsätter jakten på den försvunne Jean Valjean, som nu håller sig gömd i Paris tillsammans med Cosette.

Under tiden i Paris, flera år senare uppstår oroligheter och Cosette förälskar sig i en av de deltagande studenter, Marius och här uppstår en annan viktig del av handlingen

Det är filmskådespelare som både sjunger och agerar i filmen och det handlar alltså inte om några egentliga musikalsångare, men det finns ändå flera fina röster, som gör filmen till en stor musikalisk upplevelse, speciellt tycker jag om de olika röster som studenterna gestaltar och det gäller då inte minst Marius som sjungs av Eddie Redmayne, men också Enjolras som sjöngs av Aron Tweit. Bland huvudrollsinnehavarna är det framförallt Hugh Jackson, Anne Hathaway, Russel Crowe och Amanda Seyfried som utmärker sig. Samtidigt skall det ju konstateras att framförallt de två förstnämnda gör en utomordentlig fin skådespelareinsats, som de säkert kommer att få belöning för småningom.

Filmen är ett viktigt komplement dels till boken dels till musikalen och mitt intryck är att filmen är mer trogen boken än musikalen. Självklart har ju filmen större möjlighet att illustrera handlingen än vad som är möjligt på en teaterscen , men det är just därför som filmen fyller en viktig funktion och därmed är mycket sevärd. Både filmens öppningsscen och scenerna från gatustriderna i Paris gjorde stort intryck på mig, men också de mindre scenerna, som mötena mellan Cosette och Marius var mycket berörande och musiken förstärktes på ett bra och naturligt sätt

Avslutningsvis kan jag rekommendera filmen särskilt om du gillar boken och musikalen för genom filmen får du en helhetsupplevelse av båda.

Om filmen

Läs mer om filmen

Skånska Dagbladet

Andra recensioner

Kulturmagazinet Kulturbloggen recenserar Les Miserables

Jeanette Gentele i SvD

Related posts