Linus Fellbom – ljusdesigner

Linus Fellbom - ljusdesigner

Linus Fellbom – ljusdesigner

Han debuterade som ljusdesigner, 18 år gammal, på Strindbergsfestivalen i Stockholm 1995.Sedan dess har han ljussatt över 120 produktioner. Han har arbetat vid de flesta scenerna runt om i Sverige samt varit engagerad vid teatrar och operahus i städer som Oldenburg, Berlin, Innsbruck, Riga, Lodz, Warszawa, Oslo, Köpenhamn, London och Kapstaden i Sydafrika.

Han har stått för ljuset till många uppsättningar på Folkoperan, bland andra Orfeus i Underjorden, Fedra, Tosca och Zarah. Hösten 2005 debuterade Linus som regissör med Sympati för Djävulen av Lucas Svensson på Strindbergs Intima teater i Stockholm.

Året därpå regisserade han Shakespeares Rikard III för Riksteatern. Bland de senaste produktioner där han medverkat som som ljusdesigner kan nämnas Köbmanden på Betty Nansen Teater och Simon Boccanegra på Operaen i Köpenhamn samt Glasmenageriet på Nationaltheatret i Oslo.

Hösten 2007 var han aktuell som ljusdesigner för bland andra musikalen Wedding Singer på Värmlandsoperan och Figaros bröllop på Stockholms Stadsteater, operan TEA – a Mirror of Soul på Stockholms konserthus samt Ett Dockhem på Dramaten. Friskytten på Folkoperan blir Linus Fellboms operaregidebut.

GöteborgOperan om Linus Fellbom

Linus Fellbom, ljusdesign har ljussatt över 200 uppsättningar på teater- och operascener världen över. Bland de senaste kan nämnas En midsommarnattsdröm på Staatsoper i Wien, Don Giovanni på operan i Florens, Macbeth på Grekiska Nationaloperan i Aten, Thaïs på LA Opera, Barberaren i Sevilla på operan i Rom, världsturnén med det norrländska hardcore-bandet Refused samt Mats Eks senaste helaftonsverk för Kungliga Baletten, Julia och Romeo. På GöteborgsOperan har han tidigare bl a gjort A Chorus Line, Kiss Me Kate, Mozarts Requiem och Thaïs.

“Hans magiska ljus gör succé” Bo Löfvendahl i Svd om Linus Fellbom

2005 debuterade han som regissör och har sedan dess bl a regisserat Shakespeares Rikard III och Strindbergs Fordringsägare för Riksteatern, Webers Friskytten på Folkoperan och Maria Callas – Obesvarat liv på Stockholms Stadsteater.

Som scenograf har han bl a gjort Jorma Elos verk Red in 3. för Stuttgartbaletten, La Bohème på NorrlandsOperan och L’Orfeo för Wermland Opera.

Hösten 2014 är han aktuell med regi, scenografi, ljus och översättning till Riksteaterns uppsättning Gudshjälmen. Linus tilldelades det nyinstiftade scenkonstpriset Medeapriset för bästa ljusdesign 2014.

Linus Fellboms hemsida (under konstruktion)

Närmast liggande uppdrag blir Hans & Greta på Malmö Opera med premiär 20.12.2014 och där Fellbom svarar för regi och ljussättning.

Under 1:a halvåret står nypremiärerna av Xerxes och Tristan och Isolde på Kungliga Operan i Stockholm. Senare under våren 2015 sätter han upp Hoffmanns äventyr på Folkoperan.

Sommaren 2015 svarar han för ljussättningen av Boris Godunov på Operafestivalen i Savonliina.

Läs mer

Folkoperan

GöteborgsOperan

Wermland Opera

LA Opera

Web-site

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts