Livläkarens besök – inte helt nödvändigt

Livlagarens besok

Livläkarens besök – inte helt nödvändigt

I lördags kväll var jag och såg Livläkarens besök på Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Operan som bygger på boken med samma namn av P.O Enquist handlar om kung Christian VII, som levde mellan 1749-1808, fast egentlige är det nog mer korrekt att skriva att historien slutade 1772 med att, livläkaren den tyske doktorn Struensee, avrättades.

Musiken är skriven av den danske tonsättaren- och körledaren Bo Holten. Trots att han är relativt känd så är det troligen första gången jag hör musik komponerad av honom. Orsaken till detta är förmodligen att jag inte har haft tillfälle att lyssna på några av hans andra verk och då främst operor.
I lördagskväll var det till sist ändå dags och att jag uttrycker mig på detta vis skall främst förestås av att det är en av de sista föreställningar på mitt stående abonnemang. Dessutom har jag också hört en hel del positivt om verket. Bland annat fick vi ett lite smakprov i ett tv-program bara för någon vecka sedan. Smakprover som framfördes av Elisabeth Jansson, som sjunger den unga drottningens roll, gjorde att min nyfikenhet ökades något.

Efter en händelselös resa till operan, händelselös på det viset att både bussar och tåg fungerade som de skall dvs de både avgick och ankom i tid, vilket inte tillhör vanligheterna. Nåväl, ett lite störningsmoment kan jag ändå rapportera: Jag brukar alltid sitta i den tysta kupén för det känns som en viktig uppladdning inför kvällens operabesök, men tyst är det minsta man kan säga att det är i den tysta kupén. Denna kväll bidrog konduktörerna själva till att rubba förtroendet för den tysta kupén genom att föra en högljudd diskussion om någon dörr som inte ville låsa sig själv. Dessutom hade jag det tvivelaktiga nöjet att sitta med tre italienare, som verkligen inte hade tänkt sig att respektera tystnad. Det övergick tydligen deras fattningsförmåga att förstå att vi överhuvudtaget hade dylika nymodigheter.

Eftersom förbindelserna fungerade bra så anlände jag trots allt i god tid och form till Operaen. Det blev god tid till att både njuta av ett glas zinfandel innan föreställningen, men också att hinna beställa ett glas till pausen. Jag hade gärna också velat ha en liten ostbricka till vinet, men det gick inte eftersom det inte fanns någon efterfrågan på dylikt.

Efter att som vanligt ha klappat in dirigenten kunde så föreställning börja. Musiken var ganska behaglig, men den liksom lyfte inte utan var genomgående ganska monoton, och när musiken skulle illustrera en dramatisk händelse så kunde man höra en kraftfull blås- och trumsektion. Eftersom jag saknar möjlighet att uttrycka min uppfattning i korrekta musikaliska termer vill jag ändå konstatera att jag betraktar musiken som lättlyssnad symfonisk musik. Jag anser att musik och då särskilt operamusik måste uttrycka känslor, men jag kan inte påstå att jag blev berörd, av musiken.

Vad det gäller sångarprestationerna har jag inget att anmärka och i främsta ledet sätter jag Elisabeth Jansson och Gitta-Maria Sjöberg den sistnämnda i rollen som änkedrottningen. Utmärkta var också Struensee som sjöngs av Johan Reuter, men bäst av männen var ju Gert Henning Jensen i sin roll som Christian VII. Han lyckades väl med prestationen att både sjunga väl och att samtidigt agera bra. Det är inte alla tenorer som har den gåvan.

Från min plats på andra balkong kan jag inte se textremsan, men jag kan inte låta bli att ställa mig undrande till varför de hade textat på engelska. Enligt min uppfattning hade det varit bättre att man hade textat på danska eftersom det är svårt att höra solisterna, framförallt de kvinnliga solisterna. Textstödet är viktigt eftersom det är trevligt att förstå vad man sjunger om där nere.

Om man betraktar operan som en talpjäs med musik så tycker jag nog att det trots allt var en lyckad föreställning. Till helhetsupplevelsen får jag också räkna att det är en historisk intressant period som operan skildras och Christian VII sammanfattar händelserna väl genom att i slutscenen sjunga att man aldrig talar om Guldbergs tid utan att det utspelade sig på Struensee´s tid.

Related posts

Kommentera