Livläkarens besök Malmö Stadsteater 2017

Livläkarens besök Malmö Stadsteater 2017

Livläkarens besök är ett mycket välspelat kostymdrama. Pjäsen bygger på boken med samma namn av P O Enquist och kom ut 1999.

Livläkarens besök Malmö Stadsteater 2017

Boken ligger också som grund till operan också med samma titel och av den danske kompositören Bo Holten som upphovsman.Operan hade premiär på Operaen på Holmen 2009 och blev en framgång och fick nypremiär ett par år senare i Peter Oskarsons regi och Peter Holms scenografi och kostym. Operan Livläkarens besök finns också inspelad på dvd.

Nu sätts pjäsen Livläkarens besök upp för andra gången på ett par år och med Johanna Garpe som regissör i båda fallen.

Livläkarens besök behandlar en intressant period i Danmarks historia, som kanske inte är känt i Sverige dvs om man inte har läst P O Enquist´s bok med samma namn.

Kung Christian VII är envåldshärskare men är en mycket nyckfull sådan och som egentligen inte vill vara kung utan  bara människa. Hans plötsliga nycker och temperamentsutbrott gör att han helt behärskas av hovet. Det är på sikt en situation som måste fås under kontroll och det föreslås att kungen skall få en livläkare som får ansvar för att kungen uppträder på ett balanserat och kontrollerat sätt i vardagen.

Trots att han ju egentligen är envåldshärskare och som sådan utsedd av Gud och är dennes ställföreträdare i Danmark så är det hovkretsen med greve Rewentlow och Ove Hoegh Guldberg som egentligen styr Danmark.

Christian blir gift med sin engelska kusin sedermera drottning Caroline Mathilde, men han är egentligen dödligt rädd för henne, men han tvingas ändå att genomföra sin kungliga uppgift nämligen att skaffa  en tronarvinge.

Livläkaren Struensee introduceras i hovet och han fattar småningom sympati för människan Christian och åtar sig uppdraget att vara livläkare.

Christian fattar tycke för Struensee och utser honom som sin ställföreträdare och småningom uppmanar Christian honom att ta hand om sin fru drottningen på alla sätt och vis. Det gör Struensee och det är egentligen början till slutet för honom och hans makt och inflytande och förhållande till drottningen.

Föreställningens styrka ligger i att den beskriver några verkliga historiska och konkreta händelser i ett relativt snabbt tempo och jag upplever det som ett elegant och trovärdigt kostymdrama.Dessutom fyllt med humoristiska inslag som gör att jag får tillfälle att dra på smilbandet.

Överlag är det mycket goda skådespelareinsatser och det är ingen tvekan utan att Johannes Wanselow som gestaltar Christian VII svarar för föreställningens starkaste insats, men också andra i ensemblen gör utmärkta insatser och här tänker jag närmast på  Fredrik Gunnarsons gestaltning av Guldberg och Tom Ahlsells Rewentlow.

Livläkaren spelas av Henrik Svalander och även om han är trovärdig ur ålder- och utseende synpunkt så gör han ett vekt porträtt särskilt i förhållande till  Karin Lithman starka gestaltning av Caroline Mathilde och det drar något ner mitt positiva helhetsintryck av detta annars välspelade kostymdrama.

Om föreställningen

Sett föreställningen  på Malmö Stadsteater Hipp 1.3.2017

Upphovspersoner

P O Enquist dramatiserat av Johanna Garpe och Erik Norberg

Kreativt team

Regi: Johanna Garpe
Scenografi: Per A Jonsson
Kostym: Nina Sandström
Ljus: Erik Berglund
Mask: Agneta von Gegerfeldt
Koreografi: Patrik Sörling

Rollista

Struensee: Henrik Svalander
Caroline Mathilde: Karin Lithman
Christian: Johannes Wanselow
Guldberg: Fredrik Gunnarson
Rantzau: Håkan Paaske
Brandt: Bill Hugg
Änkedrottningen: Li Brådhe
Arvprinsen: Lukas Orwin
Fru von Plessen: Katarina Lundgren – Hugg
Stövlette – Caterine: Anette Lindbäck
Reventlow/Det franska sändebudet: Tom Ahlsell
Voltaire: Göran Dyrssen
Den engelske sändebudet: Lars – Göran Ragnarsson
Etatsråd, tjänare, vakter, pager, en skarprättare: Håkan Berlin, Tomas Eklund, Anders Söderberg och Thomas Wiberg (statister)

Mer att läsa