Löftet – stark nypremiär på Operan 23.2

löftet Löftet musik av Mats Larsson Gothe och text av Susanne Marko Kungliga Operan 2024 Regi: Stefan Larsson Scenografi: Sven Haraldsson
86 / 100

Löftet är en berättelse om en kärlek som övervinner allt och vad krigets fasor gör med mänskligheten. Jens Persson Hertzman gör debut i rollen som Teo och som hans älskade Ava återser vi Hanna Husáhr, som hyllades av kritikerna vid urpremiären 2022.”Sopranen Hanna Husáhr triumferar i något av det vackraste som skrivits av en svensk tonsättare” skrev DN:s recensent.

Löftet – stark nypremiär på Operan 23.2

Den högaktuella men samtidigt tidlösa berättelsen om kärleken mellan det nygifta judiska paret Ava och Teo under Andra världskrigets slutskede baseras på librettisten Susanne Markos egen familjehistoria. Operan Löftet är skapad direkt för Kungliga Operan av Susanne Marko och tonsättaren Mats Larsson Gothe. Urpremiären ägde rum 2022, på Förintelsens minnesdag.

Vi får följa Avas sökande efter sin älskade genom ett söndertrasat Europa med döden som ständig följeslagare. Samtidigt som krigets fasor mal ner människor omkring dem vågar det unga paret trotsa mörkret och lita på att kärlekens oövervinnerliga kraft ska hjälpa dem att finna varandra vid liv. Löftet är en berättelse som är lika aktuell i dagens värld som under 1940-talets Europa.

Löftet - stark nypremiär på Operan 23.2 1

Susanne Marko om den sanna historian bakom berättelsen i Löftet:

1944 gifte sig mina föräldrar – i Förintelsens dödsskugga. Strax därpå deporterades de till Auschwitz, där de slets ifrån varandra. När min far befriades 1945, fanns hos honom bara en tanke, en vilja: han måste hitta sin älskade. Så begav sig min far ut på en vettlös resa, rakt in i mörkrets hjärta. In i ett sönderslitet, sargat, sårat, sinnessjukt Europa – för att leta efter sin fru.

Kungliga Operans kör med sina 54 sångare har en stor roll i Löftet och sångarna har många soloinpass.

Det här är en opera där kören får ta plats och som ibland närmar sig oratorieformen. Min förhoppning är att Löftet även ska kunna framföras konsertant i framtiden, som ett oratorium«, säger kompositör Mats Larsson Gothe.

Arbetet med uppsättningen har präglats av hållbarhet. Kostymerna, som är skapade av Nina Sandström, består av 100% återvunnet och återbrukat material. Många av plaggen har Nina hittat second hand och anpassat med hjälp av växtfärgning och omsömnad.

Regi av Stefan Larsson. Musiken framförs av Kungliga Hovkapellet i ledning av dirigent Tobias Ringborg.

MEDVERKANDE

AVA: Hanna Husáhr

ROSA: Agnes Auer

TEO:Jens Persson Hertzman

GUSTAV: Niklas Björling Rygert

MARIA: Maria Sanner

FRITZ: Erik Rosenius

DAVID: Jesper Taube

JOSEF: Tobias Westman

ELISABETH: Karolina Blixt

DIRIGENT: Tobias Ringborg

Kungliga Operans kör

Kungliga Hovkapellet

MUSIK: Mats Larsson Gothe

TEXT: Susanne Marko

REGI: Stefan Larsson

SCENOGRAFI: Sven Haraldsson

KOSTYM: Nina Sandström

LJUS: Torben Lendorph

DRAMATURG: Katarina Aronsson

FILM: Andrea Grettve

Löftet framförs på svenska med svenska undertexter.

Löftet - stark nypremiär på Operan 23.2 2

Löftet musik av Mats Larsson Gothe och text av Susanne Marko
Kungliga Operan 2024
Regi: Stefan Larsson
Scenografi: Sven Haraldsson

LÄS MER