Lohengrin på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Lohengrin på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis

Lohengrin på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: och text: Richard Wagner

Libretto

Här kan du hämta librettot till Lohengrin eller/or ESPANOL eller/or IN ENGLISH eller/or RUSSKIJ

Premiär

Premiär på Hovoperan i Weimar den 28 augusti 1850.Svensk premiär 22 januari 1874 på Kungliga teatern i Stockholm. Sett föreställningen på Den Kongelige Opera Köpenhamn 23.2.2007

Recensioner

Mina tankar om föreställningen

1.akt.

Kung Heinrich har kommit till Antwerpen för att samla trupperna till kamp mot Ungern. Friedrich von Telramund anklagar Elsa, dotter till den döde hertigen av Brabant, för att ha slagit ihjäl sin bror Gottfried. Elsa tiger, då hon blir beskylld för mordet. I stället berättar hon om en riddare, som har visat sig för henne i drömmen och lovat att hjälpa henne. En tvekamp skall avgöra striden. Elsa hoppas, att riddaren från drömmen vill kämpa för hennes oskuld. Han blir kallad på två gånger, men utan resultat. Äntligen blir Elsas bönhörd: riddaren visar sig, framförd av en svan. Han ber om Elsas hand och lovar att kämpa för henne på ett villkor; hon måste lova honom att aldrig fråga efter varken hans namn eller härkomst. Detta lovar Elsa. Den främmande vinner kampen och skonar motståndarens Telramunds liv.

2.akt.

Telramund och hans hustru Ortrud har blivit bannlysta. Medan främlingens seger firas på slottet, överbevisar Ortrud sin man om att han gjorde det riktiga, då han anklagade Elsa och hon övertalar honom till en gemensam hämndakt: Telramund skall anklaga främlingen för trolldom och bedrägeri, och Ortrud skall få Elsa att tvivla på sin främmande räddningsman och bryta sitt löfte till honom. Med hycklande vänlighet listar hon till sig den godtrogna Elsas förtrolighet. Följande morgon förs Elsa till bröllopsfesten. Men innan högtidligheten börjar får Ortrud Elsa till att vackla och tvivla; vad vet hon egentligen om denna främmande man, som hon skall gifta sig med och som hon dessutom inte ens känner namnet på? Telramund beskyller den främmande riddaren för trolldom och uppfordra honom till att avslöja sin identitet. Riddaren avvisar utmaningen – han kan bara svara, ifall Elsa frågar honom.

3.akt.

Efter ceremonin när de två nygifta äntligen för sig själva. Men Ortrud har planterat tvivel i Elsas sinne, och hennes längtan efter att känna till sin mans namn och härkomst blir till slut så stor, att hon, trots alla varningar, ställer honom den ödesdigra frågan. I samma ögonblick bryter en beväpnad Telramund in till de älskande, men den främmande riddaren slår ihjäl honom. Nästa morgon beskyller riddaren Telramund för mordförsök och påtalar det löftesbrott som Elsa är skyldig till. Nu är han tvingad att avslöja sitt namn och sin härkomst: han är Lohengrin, son till graalkungen Parsifal. I samma ögonblick närmar sig svanen, som skall föra honom tillbaka. Ortrud avslöjar triumferande, att svanen i verkligheten är Elsas bror Gottfried, som hon har förvandlat. Lohengrin befriar Gottfried från förtrollningen och utnämner honom till härförare.

Översatt av Mogens H Andersson

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera