Lomma kommun ger stipendium till Johan Ulfsparre

Lomma kommun delar ut stipendium till Johan Ulfsparre

Lomma kommun ger stipendium till Johan Ulfsparre

Valet av stipendiat fattades av en enig kultur- och fritidsnämnd på måndagen. Någon formell motivering finns ännu inte. Men Carin Hansson (M) som är ordförande i nämnden tvekar inte om skälen.
Han har en säregen och fantastisk röst. Den har allt och är helt unik, säger hon.
Stipendiet är på 20 000 kronor och delas ut till personer eller grupper med anknytning till Lomma kommun som stöd för fortsatt kulturellt skapande.
Själv befinnersig 22-årige Johan Ulfsparre i London där han studerar på Royal academy of music.
Jag är så klart jätteglad och tacksam. Det är roligt att de väljer att lägger pengar på att bevara den klassiska kulturen och att de valde mig som representerar den, säger han.
Johan Ulfsparre började sjunga i kyrkans barnkör som sexåring. Med åren har han sjungit vidare i olika körer för att senare gå över till att satsa på solosång inom klassisk musik.
Sedan en månad läser han sitt första år på det fyraåriga kandidatprogrammet i London. Möjlighet finns sedan att läsa ytterligare två år och få en masterexamen. Det långsiktiga målet är att bli en etablerad professionell sångare.
I det sammanhanget kommer stipendiet från Lomma väl till pass.
Det blir mycket pengar som går till skolans årsavgifter. Men jag känner att det är värt det och är jätteglad över få vara här och leva min dröm.
Jag har hittat min röst. Det här känns som en resa som jag bara vill fortsätta och se vart det bär, säger han.
Den som lyssnar på Johan Ulfsparre får uppleva en röst som låter som om den tillhörde en betydligt yngre pojke.
Jag har behållit min ljusa stämma och kunnat sjunga vidare med min ljusa falsettröst. Det är inget som försvinner med tiden, utan kallas kontratenor och är mitt röstfack.
Enligt Johan Ulfsparre är den ljusa rösten ovanlig bland manliga sångare. Det är också den som fört honom till London.
Här finns mer kultur och tradition kring just kontratenor. Någon annan utbildning än den här finns inte för mitt röstfack. I Sverige har jag aldrig upplevt en sångpedagog som vetat hur just min röst fungerar.
Mottagaren av Lommas kulturstipendium förväntas framträda i samband med Kulturfesten som tidigare år hållits i oktober. Men i år är evenemanget inställt på grund av coronakrisen. Av samma skäl har Johan Ulfsparre svårt att säga något om andra tänkbara framträdanden i hemkommunen.

Läs mer

Artikel i Sydsvenskan

OVIS-rösten 2019