Lucia di Lammermoor på GO – synopsis

Lucia di Lammermoor på GO - synopsis

Lucia di Lammermoor på GO – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Gaetano Donizetti|Text: Salvatore Cammarano efter Walter Scotts roman ” The bride of Lammermoor”

Libretto

Här kan du hämta librettot till Kucia di Lammermoor på italienska FRANÇAIS ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH

Premiär

Premiär på Teatro San Carlo i Neapel den 26 september 1835.Sett föreställningen: 3.4.2011 GöteborgsOperan

AKT 1: Avskedet

Scen 1, Slottet Ravenswood

Enrico Ashtons familjeförmögenhet är hotad. Bara hans syster Lucia kan rädda situationen genom att ingå ett fördelaktigt äktenskap. Normanno avslöjar att Lucia älskar Edgardo di Ravenswood. Men släkten Ravenswood har blivit bortdrivna av familjen Ashton och deras gods ägs nu av Enrico.

Edgardo bor i en slottsruin i utkanten av egendomen och har setts vid hemliga möten med Lucia. Enrico svär att han ska sätta stopp för deras kärleksaffär och förgöra sin ärkefiende.

Scen 2

Tillsammans med sin sällskapsdam Alisa, väntar Lucia på Edgardo. Hon manar fram bilden av en fontän där en svartsjuk Ravenswood en gång dödade sin älskade. Lucia har nyligen sett den mördade unga kvinnans vålnad, vilket Alisa tolkar som ett dåligt omen för kärleksaffären med Edgardo. Men Lucia avfärdar sin väninnas varning.

Edgardo anländer och berättar för Lucia att han snart måste bege sig till Frankrike, där han ska försöka forma en allians i kampen i kampen för Skottlands sak. Innan han reser vill han sluta fred med Enrico och anhålla om Lucias hand. Detta skrämmer Lucia, som vill att deras kärlek ska fortsätta vara hemlig. Trots att Edgardo avskyr a Enrico, som dödat hans far och stulit hans arv, är han beredd att avstå hämnden för att kunna förenas med Lucia. De båda försäkrar varandra sin kärlek.

AKT 11: Äktenskapskontraktet

Scen 1 Enricos rum på slottet Lammermoor

Enrico väntar nervöst på bröllopet som han hastigt arrangerat mellan Lucia och lord Arturo Bucklaw, men är orolig för att Lucia ska vägra. Normanno har emellertid en plan: han har beslagtagit Edgardos brev och förfalskat ett av dem så att det ser ut som att Edgardo varit otrogen mot Lucia. När Enrico visar henne brevet blir hon utom sig av förtvivlan. Välkomstsorl hörs i fjärran: det är Arturo som anländer för att gifta sig med Lucia.

Raimondo berättar för Lucia att hennes brev till Edgardo beslagtagits, men han har lyckats få ett av dem säkert levererat. Att Edgardo tycks ha underlåtit att svara, ser han som ett bevis på dennes otrohet. Han tvingar Lucia att göra som Enrico vill och gifta sig med Arturo.

Scen 2, Stora salen i slottet Lammermoor.

Bröllopsgästerna har samlats för att välkomna lord Arturo Bucklaw. Enrico säger till honom att inte bekymra sig över Lucias sorgsna uppsyn. Eftersom hon fortfarande sörjer sin mor. Lucia kommer in och tvingas underteckna äktenskapskontraktet. Helt oväntat anländer Edgardo. Enrico och Arturo utmanar honom och kräver att han ska ge sig iväg, men Edgardo hävdar sin rätt att vara närvarande. När Raimondo visar honom et undertecknade äktenskapskontraktet fördömer han Lucia.

AKT III

Scen 1, En tornruin

Det rasar en våldsam storm. Enrico konfronterar Edgardo, och plågar honom med att Lucia nu ligger i brudsäng med sin nyblivne make. De utmanar varandra på duell i gryningen på Ravenswoods kyrkogård.

Scen 2, stora salen i slottet Lammermoor

Bröllopsfesten avbryts abrupt av Raimondo, som berättar att Lucia mördat Arturo. När Lucia kommer in är hon uppenbart vansinnig. Hon spelar upp en fantasi om ett bröllop med Edgardo, tills hon fysiskt och känslomässigt utmattad kollapsar. Enrico uppfylls av samvetskval. Raimondo far ut mot Normanno och beskyller honom för att vara skuld till blodsutgjutelsen.

Scen 3, Ravenswoods kyrkogård

Bland sina anfäders gravar väntar Edgardo på Cnrico. Då han tror att Lucia varit honom otrogen reflekterar han över tomheten i sitt liv och om hur döden skulle vara en välkommen befrielse. Folk från Lammermoor berättar för honom att Lucia ligger för döden och att hon kallar på honom. Men innan han hinner bege sig till henne, kommer Raimondo med nyheten att hon är död. Edgardos enda önskan är att förena sig med henne i döden, och han tar sitt liv.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

 

Related posts