Luciano Pavarotti aktuell biodokumentär

Luciano Pavarotti aktuell biodokumentär

Den sjätte september i år är det tolv år sedan Luciano Pavarotti,  en av världens mest kända tenorer, dog på ett sjukhus i sin hemstad Modena. Nu har den Oscarsvinnande regissören Ron Howard med förkärlek för berättelser ur verkligheten, till exempel dokumentären The Beatles: Eight Days a Week  gjort en dokumentär om hans liv och gärning.

Luciano Pavarotti aktuell biodokumentär

På ett plan är det en dokumentär, som liknar alla de andra dokumentärer som jag upplevt under senare år dvs från Jussi Björling, Maria Callas till Siv Wennberg.

Det är gamla klipp från Youtube och filmade inslag från olika operahus uppblandat med nutida intervjuer med tidigare arrangörer och medarbetare.

På ett annat plan tycker jag mer om just denna dokumentär. Till dokumentärens stora fördelar räknar jag de vokala inslagen med honom själv men också de två andra tenorerna Plácido Domingo och José Carreras.

Det känns obegripligt att förstå att han led av scenskräck, men det visar också sidor av honom som kanske inte alla kände till nämligen hans roll som sånglärare för unga sångare.

Dokumentären ger också en balanserad bild av hans familjeliv, men samtidigt undrar jag hur han hade klarat en meeto-granskning i dag. Kanske var det kärleken till familjen, mat och matlagning som drev honom?

Största intrycket gör resan på Amazonas-ffloden på väg till operahuset i Manaus långt in i djungeln. Operahuset var helt igenbommat, men Pavarotti fick en av sina önskedrömmar uppfyllda nämligen att sjunga i det bortglömda operahuset där en gång Enrico Caruso hade sjunget.

Det blir för mig en av dokumentärens nyckelscener som visar att sången fyllde en viktig funktion i hans liv och att han inte bara sjöng i stora berömda och kända operahus. Att passionen till sången var en viktig drivkraft,med stor eller liten publik.

Det är en sevärd dokumentärfilm om en av världens största tenorer, men kanske mest om du redan gillar opera…

Medverkande

Adua Veroni
Plácido Domingo
Luciano Pavarotti
Bono
Harvey Goldsmith
Nicoletta Mantovani
José Carreras
Madelyn Renée Monti
Vittorio Grigolo

Läs mer