Lucrezia Borgia opera av Gaetano Donizetti

Lucrezia Borgia turnéopera från Malmö Opera Lucrezia Borgia turnéopera från Malmö Opera

Operan hade premiär den 26 december 1833 på La Scala i Milano. På grund av den makabra handlingen gjorde operan till en början små framsteg i Italien men 1840 hade den etablerat sig som en av Donizettis mest varaktiga verk. Efter premiären i Paris den 31 oktober 1840 gick Hugo till domstol och hävdade att Romani hade använt hans pjäs utan hans tillstånd. Under flera säsonger spelades operan i en reviderad version under namnet La rinnegata, där handlingen var förlagd till Turkiet. Senare lyckades familjen Borgia, tack vare sina förbindelser med Vatikanen, genomdriva att censuren stoppade operan. Trots dessa motgångar höll sig operan kvar på repertoaren i 50 år.

Prologen I Venedig

Några unga män berättar skräckhistorier om den förbannelse som vilar över Borgia-familjen och varnar varandra för att ha med dem att göra, speciellt med Lucrezia, som påstås giftmörda folk. De unga männen har sina skäl: Det sägs att Lucrezia har giftmördat deras släktingar.

Gennaro är gruppens ensamvarg. Han har ingen aning om vilka som är hans mor och far. När han så, som i en dröm, ser en kvinna närma sig, får han genast förtroende för henne. Hon omfamnar honom med en moders ömhet. Men vännerna väcker honom; kvinnan han känner sådan närhet till är Lucrezia Borgia.

Akt I

I Ferrara. Natt. Duca D’Estes och hans hustru Lucrezia Borgias hov

Gennaro och hans vänner är i Ferrara på inbjudan av den venetianske ambassadören. De är omgivna av spioner, tjuvar och mördare. Duca D’Este (Don Alfonso) misstänker att Gennaro är hans hustru Lucrezias älskare. Även Gennaros vänner insinuerar att han skulle ha ett förhållande med “La Borgia”. Som följd av detta förstör Gennaro Lucrezias vapensköld i hertigpalatset.

Lucrezia kräver av sin man att han ska låta döda den skyldige.

Hertigen ser till att Gennaro grips och förs till Lucrezia. Hon som beordrat att den skyldige ska straffas med döden, tvingas nu av sin man att själv ge Gennaro giftet. 1 sista sekunden lyckas hon rädda honom med ett motgift, Gennaro förstår inte vad det är som ständigt leder honom in i Lucrezia Borgias närhet.

Akt II

Några timmar senare, i Ferrara. Återigen natt

Gennaro vill lämna Ferrara. Men Maffio Orsini påminner honom om hans ed: de skulle leva och dö tillsammans.

Lucrezia låter giftmörda alla Gennaros vänner,alla som en gång i Venedig förstörde hennes livs dröm: att, oigenkänd, bli älskad för den livs dröm: att, oigenkänd, bli älskad för den hon är. Nu tar hon hämnd och blir den giftblanderska som världen redan betraktar henne som.

Men hennes hämnd drabbar även – ånyo den hon älskar: Gennaro. Den här gången vägrar han att ta motgiftet. Döende får han veta vad som dragit honom till Lucrezia Borgia: Hon är hans mor.

Roller och rösttyper

Roll Rösttyp
Don Alfonso bas
Lucrezia Borgia sopran
Gennaro tenor
Maffio Orsini alt
Jeppo Liverotto tenor
Don Apostolo Gazzella bas
Ascanio Petrucci bas
Oloferno Vitelozzo tenor
Gubetta bas
Rustighello tenor
Astolfo bas
En röst i fjärran bas
Prinsessan Negroni

Upphovspersoner

Musik: Gaetano Donizetti|Text: Felice Romani efter Victor Hugos tragedi

Libretto