Lucrezia Borgia opera av Gaetano Donizetti – synopsis

Kappan opera av Giacomo Puccini - synopsis

Lucrezia Borgia opera av Gaetano Donizetti – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Gaetano Donizetti|Text: Felice Romani efter Victor Hugos tragedi

Libretto

Du kan hämta librettot till Lucrezia Borgia på italienska ESPANOL

Premiär

Uruppförande: Milano, La Scala 26 december 1833. Svensk premiär: Stockholm, Operan 16 mars 1853. Sett föreställningen den 31 mars 2012 på GöteborgsOperan

Prologen I Venedig

Några unga män berättar skräckhistorier om den förbannelse som vilar över Borgia-familjen och varnar varandra för att ha med dem att göra, speciellt med Lucrezia, som påstås giftmörda folk. De unga männen har sina skäl: Det sägs att Lucrezia har giftmördat deras släktingar.

Gennaro är gruppens ensamvarg. Han har ingen aning om vilka som är hans mor och far. När han så, som i en dröm, ser en kvinna närma sig, får han genast förtroende för henne. Hon omfamnar honom med en moders ömhet. Men vännerna väcker honom; kvinnan han känner sådan närhet till är Lucrezia Borgia.

Akt I

I Ferrara. Natt. Duca D’Estes och hans hustru Lucrezia Borgias hov

Gennaro och hans vänner är i Ferrara på inbjudan av den venetianske ambassadören. De är omgivna av spioner, tjuvar och mördare. Duca D’Este (Don Alfonso) misstänker att Gennaro är hans hustru Lucrezias älskare. Även Gennaros vänner insinuerar att han skulle ha ett förhållande med “La Borgia”. Som följd av detta förstör Gennaro Lucrezias vapensköld i hertigpalatset.

Lucrezia kräver av sin man att han ska låta döda den skyldige.

Hertigen ser till att Gennaro grips och förs till Lucrezia. Hon som beordrat att den skyldige ska straffas med döden, tvingas nu av sin man att själv ge Gennaro giftet. 1 sista sekunden lyckas hon rädda honom med ett motgift, Gennaro förstår inte vad det är som ständigt leder honom in i Lucrezia Borgias närhet.

Akt II

Några timmar senare, i Ferrara. Återigen natt

Gennaro vill lämna Ferrara. Men Maffio Orsini påminner honom om hans ed: de skulle leva och dö tillsammans.

Lucrezia låter giftmörda alla Gennaros vänner,alla som en gång i Venedig förstörde hennes livs dröm: att, oigenkänd, bli älskad för den livs dröm: att, oigenkänd, bli älskad för den hon är. Nu tar hon hämnd och blir den giftblanderska som världen redan betraktar henne som.

Men hennes hämnd drabbar även – ånyo den hon älskar: Gennaro. Den här gången vägrar han att ta motgiftet. Döende får han veta vad som dragit honom till Lucrezia Borgia: Hon är hans mor.

Roller och rösttyper

RollRösttyp
Don Alfonsobas
Lucrezia Borgiasopran
Gennarotenor
Maffio Orsinialt
Jeppo Liverottotenor
Don Apostolo Gazzellabas
Ascanio Petruccibas
Oloferno Vitelozzotenor
Gubettabas
Rustighellotenor
Astolfobas
En röst i fjärranbas
Prinsessan Negroni

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera