Luisa Miller operapremiär på Malmö Opera

Luisa Miller operapremiär på Malmö Opera
Luisa Miller operapremiär på Malmö Opera – Affisch: Magnus Bergström

Luisa Miller operapremiär på Malmö Opera

På lördag är det operapremiär på Malmö Opera. Det sker med den sällan spelade “Luisa Miller” av Giuseppe Verdi.

Med denna uppsättning tjuvstartar Malmö Opera 200-års firandet av Giuseppe Verdi´s födelse. Nästa höst fortsätter man detta firande genom att ge hans “La Traviata” – som pocketopera på turné i Skåne, men mer om detta vid ett annat tillfälle.

Utöver ett utländskt gästspel har verket bara spelats med YstadOperan i Ystad för övrigt med Lena Nordin i huvudrollen.Det är alltså första gången Luisa Miller sätts upp på ett operahus i Sverige.

Uppsättningen av “Luisa Miller” sker med ett sångarlag som sjunger verket för första gången. Detsamma gäller för produktionsgänget där både dirigenten och regisssören gör verket för första gången.

Den italienske regissören Stefano Vizioli som från början var pianist och den tyske dirigenten, utbildad i Italien, Michael Güttler säger samstämmigt att de har den djupaste respekt för varandra och mellan raderna förstår jag på att detta bottnar i att de båda har samma förståelse för musiken, vilket kanske beror på att regissören har ett förflutet som pianist.

Annars sägs det att regissören och dirigenten ibland är som hund och katt och eftersom detta inte är fallet här kan vi förvänta oss en upplevelse utöver det vanliga!

Bland sångarna återkommer Olesya Golovneva och Taras Shtonda som båda gjorde stor succé i Hoffmanns Äventyr häromåret.

På sångarlistan återfinns husets egen mezzosopran nämligen Emma Lyrén som gjorde succé i framförallt “Madama Butterfly” och Lars Arvidson, världens längste basbaryton återkommer efter en stark insats som Klingsor i Stefan Johansson´s “Parsifal” i våras.

Ivonne Fuchs, en av årets Birgit Nilsson stipendiater sjunger Federicas parti och hon är åtminstone för mig mest känd efter sin utmärkta insats i “Nibelungens ring” i Karlstad förra året.

Den franske tenoren Luc Robert sjunger Rodolfos parti med all den kraft och elegans som krävs och Miller sjöngs av den vitryske barytonisten Vladislav Sulimsky. En mycket angenäm bekantskap, j jag tycker han är sensationell i partiet.

För att fullända bilden av en kommande stor operaupplevelse så medverkar naturligtvis en eminenta operakören och dirigenten Michael Güttler leder Malmö Operaorkester.

Om du inte har möjlighet att komma till Malmö lördagen den 17 november så kan du lyssna på direktsändningen i P 2. Utöver premiären ges det ytterligare nio föreställningar med den sista den 28 december.

Läs mer om uppsättningen på Malmö Opera´s hemsida

Läs mer om handlingen/synopsis här

Ulf Clarén i Sydsvenskan om Luisa Miller

Related posts