Lulu på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Lulu på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis

Lulu på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Alban Berg. Text: Alban Berg efter Wedekinds Erdgeist och Die Büchse der Pandora.Eberhard Klokes version av 3 akt

Libretto

Här har du en direktlänk till librettot på tyska

Premiär

Uruppförande av tvåaktsversionen i Zürich Stadttheater 2 juni 1937 av treaktsversionen: Paris Grand Opéra 24 februari 1979. Svensk premiär: Stockholm, Operan 27 november 1965.

Prolog

Dyretæmmeren inviterer som cirkuskonferencier publikum ind i sin manege. Han præsenter en række dyr, herunder det farligste af dem alle,nemlig Lulu – “Herinspaziert!”.

Akt I

Første scene

Walter Schwarz maler Lulus portræt i sit studie.Avisredaktøren dr. Schön iagttager, hvordan arbejdet skrider frem. Dr. Schön har arrangeret Lulus ægteskab med den aldrende dr. Goll for på denne måde at kunne kontrollere sin elskerinde.Dr. Schöns søn, komponisten Aiwa, ankommer for at hente sin far til generalprøven på sit seneste væk, og de to efterlader Lulu og Schwarz alene.Maleren overvældes af modsatrettede men liden-skabehge følelser for Lulu, og da dr. Goll pludseligt afbryder dem, kollapser sidstnaevnte öjeblikkeligt og dör.Lulu konkluderer: “Jetzt bin ich reich”.

Anden scene

Lulu har giftet sig med maleren, og det har fået hans karriere til at blomstre. Hun modtager breve fra en række beundrere, ikke desto mindre generer det hende at modtage nyheden om, at dr. Schön,har forlovet sig. Lulu får besøg af den astmatiske Schigolch, en tvilsom person, som måske er hendes far. Også dr. Schön kommer forbi og forlanger af Lulu, at hun skal lægge deres forhold bag sig,eftersom den kvinde, han skal giftes med, er en ung frøken med høj social status. Hans udmelding fører til et skænderi. Da maleren kommer tilbage, provokerer Lulu dr. Schön ved at irettesætte sin mand, og han fortæller maleren om hendes karakter – hendes fortidige og nutidige. Maleren begår sønderknust selvmord ved at skære sin hals over.Dr. Schön håber på at kunne undgå en skandale og finder sig selv inkluderet i Lulus forudsigelse:”Sie heiraten mich ja doch!”

Tredje scene

Dr. Schön har skabt Lulu en succesfuld karriere som danser i Alwas stykke i håb om, at det kan skaffe hende en ny ægtemand. En prins er interesseret og har planer om at tage hende med til Afrika.Da Lulu går på scenen, leger Aiwa med tanken om at skrive en opera om denne kvinde, som han til stadighed er fascineret af. Da Lulu ser dr. Schön med sin forlovede blandt publikum, foregiver hun at besvime. Alene med dr. Schön tvinger Lulu sin tidligere elsker til at afbryde sin forlovelse tilfordel for hende ved at diktere ham hans afskedsbrev. Dr. Schön indser at: “Jetzt – kommt – die Hinrichtung…”.

Akt II

Første scene

Lulu har nu giftet sig med dr. Schön, som fuld af jalousi observerer hendes mange beundrere ikke mindst den lesbiske Grevinde Geschwitz.Lulu tager sig forskellige elskere, fra den dystre Schigolch over den muskuløse akrobat til en ungskoledreng. Fra sit skjulested iagttager dr. Schön endda – med tiltagende paranoia – sin egen son erklære Lulu sin kærlighed; Aiwa ser hende som sin muse. Dr. Schön rækker Lulu en revolver og vil tvinge hende til at skyde sig selv, men i det kaos der opstår, vender hun pistolen mod ham, affyrer og slår ham ihjel. Døende siger dr. Schön til sin søn: “Du bist der Nächste.

Anden scene

Lulu er fængslet for mord. Hendes elskere er blevet i hendes hus og følger Geschwitz’ instrukser. Grevinden har planlagt at befri Lulu ved at bytte identitet med hende under et kolera-udbrud. Lulu er nu forlovet med akrobaten, som har planlagt et show med hende og derfor venter utålmodigt. Da hun dukker op – så tynd som et skelet – bliver han rasende. Alene med Aiwa opfylder Lulu alle komponistens drømme om en muse og opfordrer ham til flygte med sig: “…ist das noch der Diwan, – auf dem sich – dem Vater – verblutet hat?”.

Akt III

Første scene

I Paris bliver Lulu afpresset af akrobaten og en marquis, som har i sinde at sælge hende til et egyptisk bordel. Schigolch dukker op og beder endnu engang om penge. Lulu kræver, at Schigolch til gengæld for pengene skal slå akrobaten ihjel. Prisen på Jungfrau-aktierne stiger og alle vil investere i dem for at skabe profit. Lulu overtaler Geschwitz til at lokke akrobaten ind i Schigolchs fælde og får ham myrdet. Da nyheden om, at værdien af aktierne er styrtdykket når selskabet, bryder alle op i stor bestyrtelse. Politiet ankommer for at anholde Lulu, men det lykkes hende at flygte med Aiwa.Han deklarerer forvirret: “Um Himmelswillen!”

Anden scene

Lulu og Aiwa bor med Schigolch under usle kår i London. Lulu arbejder som prostitueret. Først servicerer hun en grotesk dr. Goll-dobbeltgænger,en professor. Grevinde Geschwitz ankommer. Hun har Lulus portræt med og prøver at forhindre Lulu i at prostituere sig.Lulus naeste kunde er en neger -som ligner maleren Walter Schwarz. Han slår Aiwa ihjel. Geschwitz forsøger efterfølgende at begå selvmord, men det mislykkes, og hun er vidne til hvordan dr. Schöns modstykke, nemlig Jack the Ripper, slår Lulu ihjel – derefter kommer turen til hende selv. Døende deklarerer hun sin evige kærlighed til Lulu og sit ønske om at møde hende igen:”Bleibe dir nah, in Ewigkeit!”

Related posts