Luthando Qave baryton från Sydafrika

Luthando Qave baryton från Sydafrika Luthando Qave baryton från Sydafrika

Luthando Qave är uppvuxen i Mdantsane, Sydafrika.  Han har vunnit flera lokala och nationella sångtävlingar i Sydafrika och blev 2002 antagen till Co Opera, ledd av Gwyneth Lloyd.

Luthando Qave

Efter studier på Operahögskolan i Stockholm och Lindemann Young Artist Development Program vid Metropolitan Opera i New York har den sydafrikanske barytonen Luthando Qave under våren 2013 sjungit Silvio i Pajazzo på Finska Nationaloperan i Helsingfors. Till sommaren väntar titelrollen i Figaros bröllop på Confidencen.

Kommande säsong innefattar medverkan i Purcells The Indian Queen på Teatro Real i Madrid och  Perm Opera and Ballett Theatre, följt av Leporello i Don Giovanni på Kungliga Operan i Stockholm.

Debut på Metropolitan Opera

Luthando Qave debuterade på Metropolitan som Yamadori i Madam Butterfly och har där även framträtt i roller som Ubalde i Glucks Armide och Guglielmo i Cosí fan tutte (båda i samarbete med Juilliard School), samt Fiorello i Barberaren i Sevilla.

Han har tillhört ensemblen på Cape Town Opera där han sjungit Marco i Gianni Schicchi och Melchior i Menottis Amahl och de nattliga besökarna.

Han har vidare framträtt som Jake in Gershwin’s Porgy och Bess på NorrlandsOperan och Malmö Opera. Men också på Den Norske Opera och Deutsche Oper i Berlin. Han har även sjungit Marcello i La Bohème med International Vocal Arts Institute i Tel-Aviv.

Hans roller på Drottningholms Slottsteater har innefattat Odoardo i Ariodante, Nardo i La finta giardiniera och Guglielmo i Così fan tutte.

Under sommaren 2009 deltog Luthando Qave i Festival d’Aix-en-Provence Academy, där han arbetade med Camerata Salzburg under ledning av Louis Langrée. Vid Marlboro Music Festival arbetade han med pianisten Mitsuko Uchida.

Luthando Qave har nått semifinal i Neue Stimmen International Singing Competition och final i Hans Gabor Belvedere Competition i Wien och har belönats med The Washington National Opera och The Houston Grand Opera Prize.  I Sverige har han fått ta emot såväl Joel Berglund-stipendiet som Anders Walls Stipendium.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Ariodante Odoardo Drottningholm slottsteater 11.6.2009
La finta giardiniera Nardo Drottningholm slottsteater 30.5.2010
Cosi fan tutte Guglielmo Drottningholm slottsteater 29.5.2011
Otello En härold Metropolitan Operabio 27.10.2012
Figaros bröllop Figaro Ulriksdals slott Confidencen 20.7.2013
Don Giovanni Leporello Kungliga Operan Stockholm 15.3.2014
Don Giovanni Leporello Kungliga Operan Stockholm 22.3.2014

Läs mer