Madama Butterfly nypremiär på Kungliga Operan

Madama Butterfly - operabio - Kungliga Operan
Madama Butterfly - operabio - Kungliga Operan
Madama Butterfly – Asmik Gregorian återvänder senare i höst

Madama Butterfly nypremiär på Kungliga Operan

Giacomo Puccinis opera om Cio-Cio San, kallad Butterfly, som försakar sin familj, sin tro och sin kultur för att gifta sig med den amerikanske löjtnanten Pinkerton, är ett av operavärldens mest populära och spelade verk. Denna uppsättning i regi av Kirsten Harms blev en stor framgång när den hade premiär på Operan 2014 och har spelats för utsålda hus sedan den hade premiär hösten 2014.

Ny i uppsättningen är sopranen Alexia Voulgaridou som Cio-Cio-San. Alexia, som är född och uppvuxen i Aten, har ofta prisats för sina trollbindande scenframträdanden . Hon är en regelbunden gäst på prestigefyllda europeiska och amerikanska operahus, konserthus och musikfestivaler. I rollen som Cio-Cio-San gör hon sin debut på Kungliga Operan. 2007 debuterade hon på Staatsoper Berlin som Mimì mot Jonas Kaufmann och som Blanche de la Force i Poulencs i Karmelitsystrarna i Hamburg där hon senare gjorde Desdemona i Otello. Alexia sjunger titelrollen i höstens sju första föreställningar av Madama Butterfly, allra första gången vid nypremiären nu på lördag den 22 september.

Senare under säsongen (från 22 november) återvänder Asmik Gregorian till Kungliga Operan i den roll hon fick sitt stora genombrott hos oss. Asmik har senast firat stora triumfer som Salome på Wiener Staatsoper.

Som Pinkerton hörs Kungliga Operans tenor Jesper Taube och i de fem sista föreställningarena görs rollen av Migran Agadzhanyan, som även är verksam som dirigent och pianist. Migran Agadzhanyan debuterade opå Mariinskijteatern 2012 och varit semifinalist i Placido Domingos tävling Oeralia. Suzuki görs av Katarina Leoson och Ola Eliasson är Sharpless. I föreställningen medverkar vidare solister, operakör och statister, varav några utför avancerad Kung Fu.

På pulten står den unge brittiske dirigenten Ben Gernon, som redan blivit internationellt lovordad och nu återvänder till Kungliga Operan efter fjolårets debut med Trollflöjten. Gernon har redan gjort prestigefyllda framträdanden med t ex Chicago Symphonic Orchestra, LA Philharmonic och vid en konsert inom ramen för the Proms.

Presscitat. ”Man nästan smulas sönder inombords”

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett.

Related posts