Madama Butterfly operapremiär på DNO & Balett

Madama Butterfly premiär på DNO & Balett
Madama Butterfly operapremiär på DNO & Balett – Foto: Erik Berg

 Madama Butterfly operapremiär på DNO & Balett

Madama Butterfly- en mörk historia – operapremiär på Nasjonaloperaen i Oslo

Kimonos och körsbärsblommor, men också prostitution, fattigdom och rasism. Nasjonaloperaen öpppnar operasäsongen med en mörkare upplaga av Puccinis stora mästerverk, Madama Butterfly.

Den 3. september intar ett av operalitteraturens mest kända och ikonverk Huvudscenen i Operaen. Puccinis Madama Butterfly ser vid första ögonkast ut som en rar och vacker berättelse om en ung geishas förälskelse i en ouppnålig dröm. Men i bakgrunden lurar både prostitution, fattigdom och rasism. Nasjonaloperaen och regissören Stephen Langridge, som nyligen blev utnämnt till operachef på GöteborgsOperan, sätter upp en osentimental, men gripende version av Puccinis uppskattade opera.

– För mig handlar det hela tiden om att skapa en föreställning som är tillgänglig, både för de som aldrig har sett en opera i sitt liv och för de som har Madama Butterfly som sin favorittopera, säger Langridge.

I originalhistorian ”köper” den amerikanske marinofficeren Pinkerton den 15 år gamla geishan Butterfly. Men medan hon tror att hon gifter sig med honom, ser han på det hela som ett tillfälligt arrangemang. Langridge har flyttat Puccinis välkända historia från det 19. århundradet till slutet av andra världskriget, efter den amerikanska ockupationen av Japan, där denna typ sexhandel var vanlig.

– I likhet med Pinkerton, som köper en ung flicka genom att ”gifta” sig med henne, så kunne en amerikansk ockupationssoldat betala för en så kallad «only girl», en prostituerad som inte hade sex med andra än honom, berättar han.

Langridge har också, i samarbete med Nasjonaloperaen, valt att använda en av Puccinis tidiga versioner av verket, som både genom musiken och librettot problematiserar förhållandet mellan Pinkerton och Butterfly. Det hela fremförs av ett stjärnlag, med sopranerna Olga Guryakova och Svetla Vassileva som Madama Butterfly, och Nasjonaloperaens egen Henrik Engelsviken och Diego Torre i rollen som Pinkerton. Nasjonaloperaens sångkrafter medverkar också i de andra rollerna, med Ingebjørg Kosmo och Tone Kummervold som Suzuki, och Yngve André Søberg och Ole Jørgen Kristiansen som Sharpless. Søberg blev i förra veckan hedrad med Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris.

Musikchefen John Helmer Fiore och Oleg Caetani står för den musikaliska ledningen. Fiore bjuder också på en underhållande och gratis introduktion til operan i Fiore’s lecture show. Dessutom kan barn mellan 4 og 7 år bli med på Minimadama, där man lär mer om föreställningen genom lek och sång. Och konserten Sound of Japan ger en unik möjlighet att lära sig mer om den japanska traditionella musiken som Puccini lät sig inspireras av under arbetet med Madama Butterfly.

Läs mer om de olika aktiviterna som beskrivs här ovan

Related posts