Madama Butterfly på Malmö Opera – synopsis

Madama Butterfly på Malmö Opera - synopsis

Madama Butterfly på Malmö Opera – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: Giacomo Puccini Text: Giuseppe Giacosa och Luigi Illica, efter ett skådespel av Belasco

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Madame Butterfly i olika versioner på italienska eller/or IN ENGLISH eller/or ESPANOL eller/orDEUTSCH eller/or FRANÇAIS

Premiär

Uruppförande i Milano La Scala 17 februari 1904.Svensk premiär Stockholm, Operan 21 augusti 1908. Sett föreställningen: Storan Malmö Musikteater

AKT 1

Japan, tidigt 1900-tal

Goro, en japansk äktenskapsmäklare, visar den amerikanske marinlöjtnanten B F Pinkerton ett litet hus på en terrass högt ovanför Nagasakis hamn. Goro har hittat huset till Pinkerton och hans blivande brud, den unga vackra Cio-Cio San, även kallad Butterfly (fjäril).

Den amerikanske konsuln Sharpless kommer.Pinkerton berättar att hon har hyrt huset i 999 år, med möjlighet att säga upp kontraktet varje månad. Han beskriver sin sorglösa filosofi om sjömannen som seglar runt världen i jakt på nöjen. För tillfället är hon förälskad i i den sköra Cio-Cio-San, men hans äktenskapskontrakt har samma villkor som hyreskontraktet. Sharpless varnar honom för att flickan nog inte tar så lätt på äktenskapet.

Butterfly och hennes vänner anländer till trädgården, hon berättar för Pinkerton och Sharpless att hennes familj en gång varit mycket rik, men då den hamnade på obestånd blev hon tvungen att försörja sig som geisha. Hon visar sin brudgum sina få ägodelar och berättar att hon har konverterat till hans religion och vänt ryggen åt sitt gamla liv.

Bröllopsgästerna anländer. Strax efter ceremonin avbryts firandet av Cio-Cio-Sans farbror, en buddhistmunk. Han och de andra släktingarna uttalar en förbannelse över flickan för att ha övergivit sina förfäders tro. Pinkerton kör iväg gästerna. Ensam med Cio-Cio-San i den månbelysta trädgården, tröstar han henne och de förklarar varandra sin kärlek.

Madama Butterfly, Malmö Opera

Akt II

Tre år senare väntar Cio-Cio-San på att hennes make ska återvända. Hennes tjänarinna Suzuki visar några få mynt. Om inte Pinkerton kommer snart har de inte mycket att leva på. Cio-Cio-San ber henne ha förtröstan.

Sharpless dyker upp i trädgården. Hon visar ett brev från Pinkerton, men innan han hinner läsa det anländer Goro med en friare, den rike prins Yamadori.Cio-Cio-San insisterar på att hon fortfarande är Pinkertons maka och avvisar dem båda. Sharpless börjar läsa brevet och antyder att Pinkerton kanske inte kommer tillbaka. Cio-Cio-San går då och hämtar sitt barn. Så snart hennes man får veta att hon har en son kommer han att återvända. Sharpless lovar att meddela fadern.

Strax därpå kommer Suzuki dragandes på Goro. Han har spridit ryktet att ingen vet vem som är barnets far, över hela stan. Butterfly är rasande, men Suzuki går emellan och Goro flyr därifrån.

Plötsligt hörs ett kanonskott – Pinkertons skepp är på väg in i hamnen. Cio-Cio-San beordrar Suzuki att hjälpa henne dekorera hela huset med blommor från trädgården När natten faller sätter sig Cio-Cio-San, Suzuki och barnet för att invänta Pinkertons ankomst.

madamabutterflymalmoopera2

Akt III

Dagen gryr. Suzuki och barnet sover men Butterfly sitter fortfarande och väntar.Hon tar pojken och bär in honom i huset. Strax därpå kommer Sharpless tillsammans med Pinkerton och hans amerikanska fru Kate. Suzuki blir överväldigad av sorg när hon förstår vem Kate är, men lovar att berätta för Cio-Cio-San. Pinkerton bekänner sin sorg och ånger över att ha åsamkat så mycket lidande och rusar sen iväg.

Cio-Cio-San kommer för att möta Pinkerton. När hon i stället får syn på Kate förstår hon genast vem det är. Hon lyssnar när Kate ber att få ta hand om barnet och ta honom med till USA. Butterfly lovar att lämna ifrån sig pojken om fadern själv kommer och hämtar honom om en halvtimme.

När Sharpless, Kate och Suzuki har gått tar Butterfly fram den dolk som hennes far en gång begick självmord med. Hon väljer att dö med ära hellre än att leva i skam. Efter ett tårfyllt farväl av sonen, skickar hon ut honon i trädgården och sticker kniven i sig.

På avstånd hörs Pinkerton ropa hennes namn.

Madama Butterfly, Malmö Opera

Related posts