Madame Butterfly nypremiär på Malmö Opera

Madame Butterfly nypremiär på Malmö Opera
Madame Butterfly nypremiär på Malmö Opera

 

Madame Butterfly nypremiär på Malmö Opera

Nypremiär: på Malmö Opera Lördagen 10 mars, 2012

Musik: Giacomo Puccini|Libretto:

Den hawaiianske regissören Henry Akinas tolkning av Giacomo Puccinis berättelse om den olyckliga kurtisanen Cio-Cio-San och den hänsynslöse officeren B F Pinkterton var förra säsongens stora operahändelse. ”Svidande vacker gråtfest” (HD), ”riktigt, riktigt bra” (Kulturnytt, SVT), ”en klockren duo i huvudrollerna” (Kvällsposten) är bara några av de många översvallande reaktionerna. Och publiken kom. Föreställningen gick för fulla hus och många fick besviket konstatera att det helt enkelt inte fanns biljetter att uppbringa. Även på andra sidan sundet spred sig ryktet. Nära tio procent av de som såg Madame Butterfly kom över sundet, trots att de samtidigt hade en version av samma opera på betydligt närmare håll.

Uppsättningen introducerade den Korea-födda sopranen Kyunghae Kang för en svensk publik,som alternerade i pariet av Elsebeth Dreisig, men det stora genombrottet stod Trelleborgs bidrag till operavärlden, tenoren Joachim Bäckström för. Han fick på kort varsel hoppa in på premiären, sedan den ordinarie tenoren blivit sjuk. Det blev succé och parets övertygande rollprestationer fick sedan recensenter och publik att treva efter superlativer och näsdukar.

När Akinas vackra uppsättning nu kommer tillbaka är det med samma sångare som gjorde succé för ett år sedan. Kyunghae Kang är tillbaka i Malmö, medan Joachim Bäckström kliver in som förstetenor. Emma Lyrén återvänder som kammarjungfrun Suzuki och Rickard Söderberg som äktenskapsmäklaren Goro och Per Hoyer sjunger Sharpless parti.

Lyssna på ett utdrag och läs mer om föreställningen på Malmö Operas hemsida

Här kan du läsa vad jag ansåg om premiärföreställningen.

Vill du veta mer om opera besök

Related posts