Madame Butterfly Folkets Hus och Parker – synopsis

Under en vistelse i London såg Puccini Belascos teaterstycke. Trots att Puccini inte förstod engelska, blev han mycket betagen i pjäsen och beslöt sig för att skriva en opera med samma ämne. Operan hade premiär på La Scala i Milano den 17 februari 1904 och blev ett dunderfiasko, Puccinis enda svåra fiasko under hela sin karriär. Då Puccini hörde visslingarna och skriken från salongen ropade han: Högre, högre, svin! Skrik åt mig bara! Vräng era lungor ut och in! Ni skall få se vem som har rätt! Detta är den bästa opera jag någonsin har skrivit!Efter föreställningen var Puccini fullständigt lugn och samlad och tog saken i egna händer. Han gick till dirigenten Cleofonte Campanini, tackade honom för hans arbete och försvann sedan med partituret. En andra föreställning kunde det alltså inte bli fråga om.

AKT I

Den unge amerikanske löjtnanten Pinkerton, vars fartyg ligger för ankar i Nagasakis hamn, har skaffat sig ett lantställe där han väntar på geishan Cio-Cio-San kallad Butterfly, som han tänker gifta sig med. Den amerikanske konsuln Sharpless försöka varna Pinkerton för att leka med Butterflys känslor, men Pinkerton har inte för avsikt att ta äktenskapet på alvar.Cio-Cio-San kommer med sina anhöriga och gifter sig med Pinkerton. men ceremonin avbryts av hennes farbror, en buddistpräst. Han förbannar henne för att hon avsvurit sig sina faders tro och hennes släktingar flyr förfärade, men Pinkerton tröstar henne med glödande kärleksförklaringar.

AKT II

I tre år har Butterfly väntat på att Pinkerton skall komma tillbaka. Hon har fött honom en son som han aldrig har sett. Hon har inga pengar, men den trofasta kammarjungfru Suzuki har ändå stannat hos henne. Konsul Sharpless uppsöker henne för att klargöra för henne att Pinkerton aldrig återvänder till henne mer, men då kanonerna tillkännager att ett fartyg har löpt in i hamnen känner hon till sin stora glädje igen det som Pinkertons. Sharpless frågar vad hon ska göra om Pinkerton sviker henne, men detta kan hon inte föreställa sig. Hon visar fram sitt barn, som med sina blå ögon och sitt blonda hår tydligt är Pinkertons. Detta kommer han aldrig att kunna glömma. Sharpless drar sig tillbaka djupt rörd. Butterfly springer ut på terrassen och känner igen Pinkertons båt. Hänryckt ger hon order om att huset skall prydas med blommor från trädgården. Samma kväll tar Butterfly på sin brudklänning, smyckar sig med blommor och sätter sig att vänta. Suziki och den lille sonen faller i sömn, men Butterfly står kvar och ser efter sin

AKT III

Butterfly har förgäves väntat på Pinkerton hela natten, och på morgonen ser Suzuki till att hon går till vila med barnet i rummet intill. Sharpless kommer tillsammans med Pinkerton, medan Pinkertons fru Kate väntar i trädgården.Pinkerton inser att han inte kommer att kunna se Butterfly i ögonen. Han skyndar bort. Butterfly rusar in och ser den amerikanska kvinnan i trädgården och förstår allt. Hon tänker lämna barnet från sig och säger att Pinkerton kan få hämta sonen om en halvtimme. Ensam ger hon helt efter för sin sorg och tar en kniv, som hennes far använde för att begå självmord. Hon väljer hellre att dö med äran i behåll än att leva i skam.Hon avbryts tillfälligt när barnet kommer in, men Butterfly säger adjö till sonen och sätter på honom en ögonbindel. Hon tar sitt liv samtidigt som Pinkerton utanför ropar hennes namn.

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini|Text:Giuseppe Giacosa och Luigi Illica, efter ett skådespel av Belasco

Libretto