Madame Butterfly på Kungliga Operan – synopsis

Madame Butterfly på Kungliga Operan - synopsis

Madame Butterfly på Kungliga Operan – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: Giacomo Puccini|Text:Giuseppe Giacosa och Luigi Illica, efter ett skådespel av Belasco

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Madame Butterfly i olika versioner på italienska eller/or IN ENGLISH eller/or ESPANOL eller/orDEUTSCH eller/or FRANÇAIS

Premiär

Uruppförande i Milano La Scala 17 februari 1904.Svensk premiär Stockholm, Operan 21 augusti 1908.

Akt I

På en kulle ovanför Nagasakis hamn inspekterar den amerikanske marinlöjtnanten Benjamin Franklin Pinkerton det hus han hyrt genom äktenskapsmäklaren Goro. Pinkerton tänker gifta sig “på japanska” med den femtonåriga geishan Cho-ChoSan, även kallad Butterfly. Aktenskapskontraktet löper på 999 är, men kan av mannen sägas upp varje månad.

Den amerikanske konsuln Sharpless, som kommer för att deltaga i vigselceremonin, varnar Pinkerton för att leka med Butterflys känslor. Denne viftar bort det hela och skålar för den dag han skall gifta sig “på riktigt” med en äkta amerikanska.

Butterfly anländer med sina väninnor. Hon berättar för Pinkerton att hon efter det att familjen kommit på obestånd blivit tvungen att försörja sig som geisha.

Även Butterflys släktingar kommer för att vara med om bröllopet. Medan dessa tittar sig omkring, visar Butterfly Pinkerton några minnessaker hon gömt i ärmen på sin kimono. Där finns även ett smalt fodral som hon ber sin tjänarinna Suzuki bära in i huset. Goro förklarar för Pinkerton att detta innehåller den dolk som Mikadon skickat till Butterflys far med befallning att begå självmord. Butterfly anförtror också Pinkerton att hon i hemlighet besökt missionshuset för att övergå till hans religion.

Vigselceremonin äger rum och gästerna hyllar brudparet. Plötsligt kommer Butterflys farbror, en buddistisk präst. Han har fått veta att hon övergivit sina förfäders tro och uttalar sin förbannelse över henne inför alla gästerna. Efter att ha kört iväg honom och de övriga, blir Pinkerton ensam med Butterfly.

Akt 2.

På tre år har Butterfly inte hört någonting från Pinkerton men väntar trots allt på att han skall återvända. Suzuki oroar sig för att deras pengar börjar ta slut, men Butterfly är fylld av förtröstan.

Sharpless kommer på besök. Han har just fått ett brev från Pinkerton där denne ber honom underrätta Butterfly att han gift sig med en amerikanska och att de båda är på väg till Japan. Sharpless får dock inte fram sitt ärende på grund av ideliga avbrott. Den rike prins Yamadori kommer för att fria till Butterfly, men hon avvisar honom. Då konsuln råder henne att acceptera prinsens giftermålserbjudande kör hon ut honom, men ångrar sig genast och hämtar sin lille son. Sharpless, som inte känt till barnets existen,lovar Butterfly att meddela Pinkerton. Han går därifrån utan att ha sagt henne sanningen om Pinkertons giftermål.

En salut hörs från hamnen. I kikaren ser Butterfly att Pinkertons krigsfartyg närmar sig och tillsammans med Suzuki pryder hon rummet med blommor. De sätter sig tillrätta med barnet och natten igenom väntar de på Pinkertons ankomst.

Akt 3

I gryningen har Pinkerton fortfarande inte kommit och Butterfly drar sig tillbaka med barnet för att vila. Strax därpå kommer Sharpless tillsammans med Pinkerton och dennes hustru Kate. Konsuln förklarar för Suzuki aft de kommit vid denna tidiga timme i förhoppning att finna henne ensam. De vill förmå Butterfly att lämna ifrån sig pojken till Kate och ber om Suzukis hjälp. Pinkerton inser sitt svek och går därifrån för att slippa konfronteras med Butterfly.

Butterfly har vaknat och när hon kommer in i rummet finner hon Sharpless och en för henne främmande kvinna där. Hon förstår snart sammanhanget och går med på att avstå från sitt barn på villkor att fadern kommer och hämtar honom. Hon tar avsked av sonen. Ensam i rummet tar Butterfly fram sin faders dolk. För henne åtserstår ingenting annat än döden.

ANN-MARGRET PETTERSSON

 

Related posts

2 thoughts on “Madame Butterfly på Kungliga Operan – synopsis

  1. Maria

    Hej

    Har just sett dom 2 avsnitten av Livet på Operan. Och fick kraftig operaabstinens. Jag arbetade i ateljén en kort period i slutet av 80 talet och var bl.a. med och sydde kostymerna till denna föreställningen. Jag såg den flera gånger och grät alltid till den fantastiska slutscenen. Jag ser alltid Lennart Mörcks scener framför mig när jag lyssnar på Madame Butterfly. Tack för att du har lagt upp detta, kunde inte hitta någon information om uppsättningen på K.Operans hemsida. Men jag hittar ingen information när denna uppsättningen hade premiär. Minns inte själv exakt. När ska K Operan sätta upp Madame Butterfly igen? Snart hoppas jag ! Hälsar Maria

  2. […] Folkets hus och parker hemsida Live på bio/Facebook Metropolitan Operan hemsida Madama Butterfly handling/Operalogg Cnema hemsida Lars Henriksson – Operalaven hemsida Mycket mer än opera Live på bio i vinter […]

Comments are closed.