Maggio Musicale Fiorentino – Florens

mmmflorens

Maggio Musicale Fiorentino – Florens

Maggio Musicale Fiorentino är en årlig konst- och operafestival startad av dirigenten Vittorio Gui i mitten på 1930-talet.

Maggio Musicale Fiorentino – In English

Länk till festivalen

Teatro della Pergola och Teatro Communale – Florens

Florens är operans födelsestad. Det var här den första operan, Peris Dafne, uppfördes 1598 och under de följande seklen pågick en livlig operaverksamhet på många olika teatrar i staden.

Idag spelar man endast på två scener: Teatro della Pergola och Teatro Communale. Teatro della Pergola byggdes redan 1658 men har byggts om och restaurerats åtskilliga gånger. Det var här Verdi´s Macbeth uruppfördes 1847. 1925 kulturmärktes byggnaden som nationalmonument och används nu endast vid speciella festföreställningar, särskilt inom ramen för de årliga festspelen Maggio Musicale Fiorentino.

Teatro Communale byggdes som arenateater 1862, men fick längre fram tak och byggdes om vid flera tillfällen, senast 1961. I sin nuvarande gestalt har teatern 2 500 platser. Det är där de berömda majfestspelen har ägt rum sedan 1933. Man uppför särskilt operor av äldre italienska mästare som Rossini, Verdi, Bellini, Donizetti och Spontini, men uruppföranden har också förekommet t.ex. Dallapiccolas Volo di Notte (1940) och den andra versionen av Prokofievs Krig och fred.

En rad berömda dirigenter har uppträtt vid Maggio Musicale Fiorentino däribland Bruno Walther, Furtwängler, Victor de Sabata, Mitropoulos, Bruno Bartoletti – orkesterns ledare 1957-64 -, Riccardo Muti och Claudio Abbado.

Länktips

Turist Information Florens

Related posts