Magnus Vigilius Danish tenor 1974-

Magnus Vigilius Danish tenor 1974- Foto: Pressefoto

Magnus Vigilius (born 1974) graduated from the Royal Danish Academy of Music in 2001 with degree in singing and drama. He has appeared in opera-productions in Scandinavia, France and England. At The Royal Danish Opera, Magnus has performed with leading roles in The Magic Flute and Ariadne auf Naxos.

Magnus Vigilius Danish tenor 1974 –

As a concert soloist, Magnus Vigilius has performed with such orchestras as The Royal Danish Orchestra, Odense Symphony Orchestra, Aalborg Symphony Orchestra, and Randers Chamber Orchestra.
In 2007-2010 Magnus was engaged as a soloist with The Funen Opera and performed in well known operas such as La Boheme (Rodolfo), Carmen (Don Jose), Madama Butterfly (Pinkerton) as well as in first productions of contemporary Danish operas.
From 2012 he has been working intensively with the dramatic German opera-repertoire, thus developing his heldentenor-voice.
Magnus Vigilius was improving his vocal while studying with with Tonny Landy (Denmark) 2010-2014, Stig Fogh Andersen (Denmark) 2012-2013 and Professor Douglas Yates (USA) 2001-2010
In spring 2010 Magnus Vigilius received The Funen Opera´s Lars Waage price and in May 2014 Magnus won 2nd prize and The Orchestra´s prize in The Lauritz Melchior International Singing Competition.
Danmarks nye internasjonale heltetenor Magnus Vigilius Norgesdebuterer på Villa Lunde i Telemark 1 Aug Av Roger Andersen
Til alle operafans !
Magnus Vigilius fra København er et navn å merke seg fremover. Personlig tror jeg hans sangkunst vil markere seg og sette spor i nåtid, som Bjørling, Melchior fra de gyldne år og dagens tenorstjerner Roberto Alagna og Jonas Kaufmann.Magnus Vigilius er født 1974 og utdannet ved Det Kongelige Danske Musik-konservatorium i 2001.Han har studert med professor Douglas Yates, operasangerne Tony Landy og Stig Fogh Andersen. Og i USA med Elena B Kerl og Torsten Kerl.Han debuterte på Det Nye Teater 2001 i Phantom of the Opera 2001.Var ansatt ved Den Fynske Opera 2007 – 2010, med roller som Pinkerton i Madame Butterfly,Don Jose i Carmen, Rodolfo i La Boheme.
På Det Kongelige Teater i København har han sunget i Adriane på Naxos og Taminos parti i Tryllefløyten. Sin Wagner debut hadde Magnus Vigilius som Erik i Den Flyvende Hollender, Opera på Skäret 2016. For sin rolle som Siegmund i Die Walkure på Den Nye Opera i Esbjerg 2017 fikk han Reumert prisen som årets sanger 2018.-

Her var han, helten, der trakk sværdet ud av asketræets stamme og lod forårets lys strømmede ind. I et intens kammerspill mødtes tvillingeparret, bror og søster, og forelskede seg intetanede med sigende blikk og talende bevegelser. Med Magnus Vigilis har Danmark fået en ny Wagnertenor med stor stemmeprakt og lige så stor psykologisk innlevelse.» – Reumert – komiteen 2018.

Samme rolle sang han også på Theater Kiel i 2018. Dessuten i Jenufa på Opera de Dijon og Radamez i Aida hos Opernhaus Halle. Lohengrin på Czech National Opera Prague 2019
I forkant av konserten på konsertarenaen i Telemark Villa Lunde 1 august, har jeg intervjuet Magnus:

Er konserten på Villa Lunde 1 august din Norges debut som solist? Har du ellers vært her i oppveksten eller senere og er det noen steder/ turistmål som har gjort inntrykk på deg ?

Ja, koncerten 1. august er faktisk min Norges-debut. Den bliver dog snart efterfulgt af min debut på den Norske Nationalopera d. 10. og 13. september, hvor jeg synger Siegmund i en koncertant opførelse af 1. akt af Valkyrien. I min opvækst var jeg ofte på Bibel-camping i Norge. Min far var en kendt prædikant i den konservative gren af de missionske kredse både i Danmark og Norge. Så når han blev inviteret til Norge kunne min lillesøster og jeg komme med, og vi havde et par vidunderlige somre i den norske natur, som altid gør et kæmpestort indtryk på mig.

Hva kjenner du til av norsk musikk/utøvere ? Tenker innen alle sjangere…

Som for de fleste andre danskere i min generation var Sissel Kyrkjebø en superstjerne for mig i min barndom. I virkeligheden var hun nok den første musiker jeg hørte synge klassisk musik. Og Aqua-Lene var selvfølgelig i min ungdom vældigt populær i Danmark og er det stadig. Der findes mange fantastiske norske operasagnere, som jeg kender til eller har sunget med, men særligt Elisabeth Teige og hendes mand Jens-Erik Aasbø kender jeg vældig godt. Vi sang alle tre sammen på Opera på Skäret i Kopparberg, Sverige i sommeren 2015, hvor jeg havde min Wagner-debut som Erik i Den Flyvende Hollænder. Jens-Erik skal jeg i øvrigt synge med i Valkyrien på Operaen i Oslo i september, og det ser jeg meget frem til.

Hvordan får man tilbud om å synge i Bayreuth ? Er det audition til rollene eller blir en bare oppringt av Wagner direksjonen og spurt om å komme ?

Jeg tror, at langt de fleste sangere skal til audition, før de får en rolle i Bayreuth. Jeg var i al fald til foresyngning (samme dag som Elisabeth Teige i øvrigt) og det var en stor oplevelse. På det tidspunkt havde jeg kun sunget med i to Wagner-produktioner, og derfor følte jeg mig særligt priviligeret over at få lov til at stå på den navnkundige scene og synge for bla Richard Wagners oldebarn!

Har du noen tenor helter fra de gode gamle dager hundre år tilbake og 50 år frem ?

Ja, det har jeg bestemt. Indenfor mit eget fag kommer jeg jo ikke udenom danske Lauritz Melchior, som var en helt suveræn Wagnertenor. Og som iøvrigt også havde en mindre karriere som filmskuespiller i Hollywood. Af andre tenorer kunne jeg nævne den fantastiske Franco Corelli, som var en overjordisk kraftfuld italiensk tenor. For begges vedkommende gælder det, at de var uforlignelige og som tenorstemmer forbilleder for mig, men jeg prøver ikke at efterligne dem i hverken klang eller teknik; for det er så unikt det de formåede, og jeg vil aldrig kunne matche deres lyd. Jeg må synge med det næb, som er blevet mig givet!

Kan du fortelle litt om dine planer fremover, flere Wagner roller i vente som Siegfried, Parsifal ? Eller selveste Tristan?

I den kommende sæson skal jeg bla. synge Erik i Hollænderen (Graz, Østrig) og Siegmund i Valkyrien i 3 forskellige produktioner (Helsinki, Leipzig og Budapest). Den rolle er åbenbart gået hen og blevet min signaturrolle. I 2022 venter min rolledebut som Siegfried. I to forskellige produktioner. Først i Saarbrücken og siden i Esbjerg på Den Ny Opera, hvor vi fortsætter operachefen Lars Ole Mathiassens store Ring-projekt. Men nu får vi at se, hvad pandemien tillader os at gennemføre.

Trener du mye for å holde deg i form fysisk ?

Nej ikke nok. Altså jeg forsøger at dyrke yoga jævnligt fordi det holder min krop mere smidig og stærk. Og så cykler jeg mountain-bike i skoven et par gange om ugen. Men ellers er det mest leg med min 6-årige søn og hundehvalpen som giver mig fysisk træning.

En ønskerolle av Verdi ?

Jeg kunne godt tænke mig både at synge Don Carlo og særligt Otello. Men sidstnævnte kan jeg sagtens vente 5-10 år med at tage hul på.

Hobbyer utenom musikken ?
Som nævnt yoga og mountainbike. Ellers bruger jeg faktisk al min tid på familien og vedligeholdelse af hus og have på landet i Odsherred.

Du har en herlig og frisk timbre, en spennende crescendo på høydetonene Om jeg påstår etter det lille jeg har hørt på you tube at jeg tror du kan strekke tonen litt høyere enn komponisten skrev ?

– Mange tak! Jo, som wagner-tenor har jeg måske den force, at jeg har et vist overskud i højden. I det rette fag vel at mærke. Et højt c i Siegfrieds parti er anderledes meget nemmere for mig at synge end det høje c i Rodolfos ”che gelida manina” fra La Boheme. Mange Wagner-tenorer, eller helte-tenorer om man vil, er tidligere baritoner, derfor har de den kendetegnende mørke klang. Jeg kom til dette fag som lyrisk tenor, og derfor har jeg en lysere klang og ville måske betegne migselv som Jugendlicher Heldentenor, altså ikke nødvendigvis ung aldersmæssigt, men ungdommelig i klangen. Det blev lidt nørdet, men under alle omstændigheder er det som tenor en fantastisk kompliment, at det lyder som om man kunne synge endnu højere end komponisten skrev, så tak!

Til Villa Lunde kommer du sammen med den dansk/norske sopran Brit-Tone Müllertz. Hva vil dere synge sammen på konserten 1 august. ?
– Både Brit-Tone og jeg har haft stor glæde af og succes med at synge henholdsvis Sieglinde og Siegmund fra Valkyrien. Derfor synger vi et langt uddrag fra 1. akt af Valkyrien. En lang kærlighedsduet som bla indeholder Sieglinde´s ”Der Männer Sippe sass hier im Saal” og Siegmund´s ”Winterstürme”. Derudover synger vi uddrag og arier fra Wagners Tannhäuser, Lohengrin og Mestersangerne fra Nürnberg. Endeligt får publikum også lidt Puccini, nemlig et par arier og en duet fra Tosca. Masser af vidunderlig musik med andre ord!

Av Roger Andersen

Bayreuther Festspiele

2020 INSTÄLLT

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Ariadne auf Naxos Ceremonimästaren Operaen i Köpenhamn 24.11.2009
Evita Magaldi Det Ny Teater 23.1.2014
Den djupaste platsen Henry ÖresundsOperaen 26.6.2014
Den flygande holländaren Opera på Skäret

Read More

Operalogg